Κεντρική σελίδα » Το Πανεπιστήμιο » Μουσεία » Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

1. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι συλλογές του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της Φυσιογραφικής Εταιρείας, που ιδρύθηκε το έτος 1835. Το Πανεπιστήμιο περιέλαβε τις συλλογές στους χώρους χρήσης του από την ίδρυση του, το 1837. Το 1908 δημιουργήθηκε το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας, και από τότε λειτουργεί ως ανεξάρτητο παράρτημα. Από το έτος 1982 ανήκει στο Τμήμα Γεωλογίας.

Μέχρι το 1979, το Μουσείο στεγαζόταν σε κτίριο του Πανεπιστημίου επί της οδού Ακαδημίας, γνωστό σήμερα ως κτίριο Κωστής Παλαμάς. Τότε οι συλλογές μεταφέρθηκαν στην πανεπιστημιούπολη, όπου παρέμειναν αποθηκευμένες μέχρι το 1996. Σε μια προσπάθεια επισκευής των ξύλινων προθηκών του 19ου αιώνα, οι συλλογές υπέστησαν σοβαρή φθορά. Μεταξύ 1997 και 1999, τα δείγματα αναγνωρίζονται και κατατάσσονται εκ νέου σύμφωνα με το σύστημα σύγχρονης ταξινόμησης, έτσι ώστε το Μουσείο να ξαναγίνει επισκέψιμο. Το έργο αυτό είχε αναλάβει ο καθηγητής Αθανάσιος Κατερινόπουλος με τη συνδρομή του καθηγητή κ. Σιδέρη, τότε Προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας.

Το Μουσείο επαναλειτούργησε επίσημα στις 7 Φεβρουαρίου 2000 υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αθανάσιου Κατερινόπουλου.

Πρόκειται όχι μόνο για την παλαιότερη συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων στην Ελλάδα αλλά επίσης για μία συλλογή διεθνούς εμβέλειας. Η σπουδαιότητά της δεν οφείλεται μόνο στην παρουσίαση ιδιαίτερα αισθητικών δειγμάτων, αλλά και στην αφθονία και ποιότητα δειγμάτων ορυκτών από “κλασσικές” θέσεις των τότε κρατών της Αυστρο-Ουγγρικής Μοναρχίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Τσαρικής Ρωσίας, κυρίως από τοποθεσίες που σήμερα έχουν εξαντληθεί και είναι γνωστές μόνο από τη βιβλιογραφία.

Συλλογή αισθητικών ορυκτών σε επτά περίοπτες αυτόφωτες προθήκες Aesthetic mineral collection displayed in seven self-luminous show-windows


2. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Σήμερα το Μουσείο καταλαμβάνει ανεξάρτητο χώρο 1100 m2 μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Οι συλλογές εκτίθενται στις τρεις αίθουσες, ενώ η τέταρτη είναι αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων και διαλέξεων. Το Μουσείο διαθέτει επίσης χώρους εργαστηρίων, γραφείων και αποθηκών, οι οποίοι δεν είναι προσπελάσιμοι στο κοινό.

Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται δείγματα ορυκτών υψηλής αισθητικής, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κάθε είδους, που είναι τοποθετημένα σε επτά σύγχρονες κρυστάλλινες αυτόφωτες προθήκες,.

Η δεύτερη αίθουσα έχει κυρίως διδακτικό χαρακτήρα. Σε τρεις εντοιχισμένες προθήκες παρουσιάζονται δείγματα και επεξηγηματικά κείμενα για την κατανόηση της έννοιας των ορυκτών, των πετρωμάτων, των μεταλλευμάτων και των βιομηχανικών ορυκτών. Στην ειδική προθήκη που είναι αφιερωμένη στους μετεωρίτες, εκτίθεται δείγμα σιδηρομετεωρίτη από την Αργεντινή.

ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ορυκτά και πετρώματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος με ιδιαίτερο ορυκτολογικό και κοιτασματολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζονται σε τρεις εντοιχισμένες προθήκες, συνοδευόμενες από ενημερωτικά κείμενα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επίσης στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται μια προθήκη που έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος. Απεικονίζει το ανθρώπινο σώμα και τα κύρια στοιχεία και ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε αυτό και με παράλληλα αναφορά στα ορυκτά-ξενιστές των αντίστοιχων στοιχείων στη φύση, επιχειρεί να εστιάσει το ενδιαφέρον του κοινού στην άρρηκτη σχέση μεταξύ του έμβιου κόσμου και του κόσμου των ορυκτών. Για τον ίδιο σκοπό μια τρισδιάστατη μακέτα ενός παγετώνα πριν και μετά τη διάλυσή του μέσα σε διάρκεια εκατό μόλις χρόνων, αναδεικνύει το κρίσιμο πρόβλημα της μείωσης των αποθεμάτων νερού στον πλανήτη γη.

Προθήκες διδακτικού περιεχομένου, η ποικιλία των χρωμάτων των ορυκτών και θέσεις ορυκτολογικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ

Στην ανατολική πλευρά της αίθουσας δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων, ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος, από δειγματοληψία πυθμένα (3000m βάθος) του Ατλαντικού ωκεανού αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα και πλαστικότητα της δομής της γής. Ενημερωτικά poster και video από τη δειγματοληψία της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τη δωρεά των δειγμάτων στη συλλογή του Μουσείου, συνοδεύουν και ολοκληρώνουν την παρουσίαση της προθήκης.

Σε ειδικό σκοτεινό θάλαμο βρίσκεται η πιο εντυπωσιακή ίσως προθήκη του Μουσείου, στην οποία εκτίθεται μια μεγάλη συλλογή, με φωσφορίζοντα και φθορίζοντα ορυκτά.

Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης συναντά τις βαριές, ξύλινες προθήκες του 19ου αιώνα, που περιλαμβάνουν  τη συστηματική συλλογή ορυκτών, συλλογές πολύτιμων λίθων, πετρογραφικές και κοιτασματολογικές συλλογές και ένα αφιέρωμα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Στην είσοδο της τρίτης αίθουσας απαντώνται εντυπωσιακά δείγματα χαλαζία (ποικιλία ορεία κρύσταλλος και αμέθυστος) σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες.

Στο κέντρο της τρίτης αίθουσας δεσπόζουν πέντε προθήκες με πολύτιμους λίθους ακατέργαστους και επεξεργασμένους, αντίγραφα σφραγιδολίθων διαφόρων εποχών, καθώς και αποτυπώματά τους σε καθαρό άργυρο και ένα μοναδικό δείγμα χαλαζία (ποικιλία καπνίας) με μορφή σκήπτρου.

Προθήκες του 19ου αιώνα με τις συστηματικές συλλογές ορυκτών και πετρωμάτων. Στο κέντρο τέσσερις προθήκες φιλοξενούν πολύτιμους λίθους και διακοσμητικά αντικείμενα από ορυκτά

Επικοινωνία

Διευθυντής κ. Αθανάσιος Κατερινόπουλος, καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας. Τηλ.: 210-727 4124, akaterin@geol.uoa.gr

Διεύθυνση: Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, ΤΚ:15784

Ώρες Λειτουργίας: 09.00-14.00 (Κλειστό: αργίες, διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τον μήνα Αύγουστο) 

Τηλ.: 2107274180 (Μουσείο), 210-7274112

e-mail: mineralmuseum[at]geol.uoa[dot]gr

Ιστότοπος: http://museums.geol.uoa.gr/mineralogy/

Facebook: https://www.facebook.com/MineralogyAndPetrologyMuseum

Θέση στον χάρτη