Κεντρική σελίδα » Το Πανεπιστήμιο » Μουσεία » Iστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μουσείο Iστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται στο κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo». Η ιστορία του κτηρίου χάνεται πολύ πριν από το 18ο αιώνα, καθιστώντας το τελευταίο ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου.

Εικόνα 1: Το κτήριο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το 1831, το κτήριο αγόρασαν οι Σταμάτιος Κλεάνθης και Εδουάρδος Σάουμπερτ οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας της Ελλάδος. Στον ίδιο χώρο, από το 1837 και για τέσσερα χρόνια, λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το πρώτο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Πριν στεγάσει το Μουσείο (1987, επί πρυτανείας  Μιχάλη Σταθόπουλου),το κτήριο λειτούργησε ως κατοικία, χώρος εργασίας, γυμνάσιο, διδασκαλείο, στρατώνας πεζικού, ταβέρνα, κατοικία προσφύγων και μεταναστών.

΄

Εικόνα 2: Άποψη της υποδοχής του Μουσείου

Στη μόνιμή του έκθεση περιλαμβάνονται σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, επιστημονικά όργανα, προσωπογραφίες των καθηγητών του Πανεπιστημίου, φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες και άλλα ενθυμήματα και κειμήλια της ζωής του Πανεπιστημίου από την έναρξη της λειτουργίας του. Στην σημερινή εποχή το Μουσείο Ιστορίας καλείται να πρωταγωνιστήσει ξανά σε ένα σύγχρονο ρόλο, εναρμονίζοντας την λειτουργία του με νέες μουσειακές πρακτικές. Βασική επιδίωξη του ΜΙΠΑ είναι να ενταχθεί πληρέστερα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, με εμφανή τα σημεία εξωστρέφειας προς το δυνάμει κοινό του.

Εικόνα 3: "Socrates Now", παράσταση με τον Γιάννη Σιμωνίδη στον αύλειο χώρο του Μουσείου

 

Το Μουσείο οργανώνει καθημερινά ξεναγήσεις για μαθητές όλων των βαθμίδων και για οικογένειες τα Σαββατοκύριακα. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου φιλοξενεί συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, περιοδικές εκθέσεις, κ.ά. Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο φιλοξενεί στις εξωτερικές του αυλές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Επικοινωνία 

Προϊστάμενος Τμήματος Μουσείων και Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ: Ευάγγελος Παπούλιας, τηλ.: 210 3689510

Διεύθυνση: Θόλου 5, Πλάκα, 105 56 Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα –Παρασκευή 09.30-15.00. Το Μουσείο είναι κλειστό Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες, εκτός από την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, όπου είναι ανοικτό 11.00-16.00 και πραγματοποιείται δωρεάν ξενάγηση τις 13.00.

Τηλ.: 210 3689502-506

Fax:210 3689501

e-mailmuseum[at]uoa[dot]gr

Ιστοσελίδα: www.historymuseum.uoa.gr

Facebook: https://www.facebook.com/The-Athens-University-History-Museum-145859308784783/

Θέση στον χάρτη