Το Βιβλικό – Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Σχολής ιδρύθηκε το 1969. Προς τιμήν του ιδρυτή του, ονομάζεται «Αίθουσα Βασιλείου Μ. Βέλλα». Τη διεύθυνσή του ανέλαβαν εξ ιδρύσεως αυτού ο καθ. Β. Μ. Βέλλας, ο καθ. Η. Β. Οικονόμου και η Καθ. Ε. Παπακώστα – Χριστινάκη. Στεγάζεται στο κτήριο της Θεολογικής Σχολής.
Εικόνα 1: Άποψη του Μουσείου
Απεικονίζεται ο Αρχιερέας και ο Ιερέας, η στήλη με τον Κώδικα του Χαμουραμπί, αντίγραφο του Βαβυλωνιακού κώδικα της Αρχαίας Μεσοποταμίας που χρονολογείται περί το 1754 π.Χ. Στο μέσον διακρίνεται μακέτα του Ναού του Ηρώδη (20 π.Χ.) και στο όπισθεν αυτού ο γεωφυσικός χάρτης του Ισραήλ.
Τα εκθέματα συνίστανται από μακέτες, εκμαγεία και αντίγραφα αντικειμένων του θρησκευτικού και καθημερινού βίου των λαών της Βίβλου. Σημαντικά εκμαγεία τα οποία προέρχονται από το μουσείο του Λούβρου: ο Κώδικας του Χαμουραμπί (2.25 x 0.90), η Στήλη του Μεσά (1.25 x 0.72 x 0.36) και ο οβελίσκος του Σαλμανάσαρ Γ. Εκτίθεται σημαντικός αριθμός από αντίγραφα αντικείμενων καθημερινής χρήσης ή λατρευτικών (αγγεία, νομίσματα, ειδώλια, είδη οπλισμού). Επιπλέον η βιβλιοθήκη του Μουσείου παρέχει βιβλιογραφικό υλικό με φωτογραφίες και στοιχεία για ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Επίσης, το Μουσείο διαθέτει αριθμό γυάλινων προβολικών πλακών με θεματολογία από το χώρο της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής καθώς και αντίστοιχων διαφανειών. Τα τελευταία αποτελούν αξιόλογο εποπτικό υλικό, αξιοποιήσιμο ειδικά με τη χρήση της νεότερης τεχνολογίας.
Εικόνα 2: Συλλογή κεραμικής
Εικόνα 3: Συλλογή κεραμικής
Οι δύο φωτογραφίες περιλαμβάνουν συλλογή κεραμικής, δείγματα της Εποχής του Σιδήρου ΙΙ-ΙΙΙ (10ος-6ος αι. π.Χ.) από τη γη του Ισραήλ.
Επικοινωνία
Διευθυντής: κ. Χρήστος Καραγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής του Tμήματος Θεολογίας, Τηλ. 210 7275701, ckaragiannis[at]yahoo[dot]gr
Ταχυδρομική διεύθυνση: Θεολογική Σχολή, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, 157 84
Τηλέφωνο: 210-727 5803