Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει, μέσω Διαδικτύου, πρόσβαση σε μεγάλο φάσμα ηλεκτρονικών πηγών όπως περιοδικά, βιβλία, βιβλιογραφικές βάσεις, ψηφιακές συλλογές και θεματικές πύλες, με στόχο τη διευκόλυνση της έρευνας, της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, των ερευνητών και των βιβλιοθηκονόμων του.
Όλες οι ηλεκτρονικές πηγές και συναφείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονται στον ιστοτόπο της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης, που φιλοξενείται και συντηρείται από το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών (ΥΚΒ) του ΕΚΠΑ.
Αναλυτικότερα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται είναι:
Ηλεκτρονική έκδοση περιοδικών του ΕΚΠΑ http://epub.lib.uoa.gr/
Το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης περιοδικών, υποστηρίζει πλήρως τις διαδικασίες για την ηλεκτρονική έκδοση ενός επιστημονικού περιοδικού. Για την ώρα περιλαμβάνει τρία πλήρως ψηφιοποιημένα περιοδικά έκδοσης του ΕΚΠΑ. Προσφέρονται δυνατότητες αναζήτησης με διάφορα κριτήρια καθώς και ανάκτηση των ψηφιακών άρθρων.
Παραγγελία άρθρων
Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων παραγγελίας άρθρων από περιοδικά και συνέδρια με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάζεται για την Παραγγελία Άρθρων με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Όσον αφορά στις παραγγελίες του εσωτερικού, πραγματοποιούνται μέσω του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών του ΕΔΕΤΒ, ενώ για το εξωτερικό το ΕΚΤ συνεργάζεται με Βιβλιοθήκες του Εξωτερικού, όπως η British Library Document Supply Center (BLDSC) και η SUBITO (Γερμανικές Βιβλιοθήκες).
Διαδανεισμός Βιβλίων
Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων διαδανεισμού βιβλίων από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Διαδανεισμού Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΔΕΕ), που υλοποιείται μέσω του συστήματος διαδανεισμού βιβλίων «Ίρις» του ΣΕΑΒ. Οι εργασίες του Δικτύου αποσκοπούν στην εύρυθμη και σταθερή πρόσβαση χρηστών κάθε ακαδημαϊκού μέλους στο διαθέσιμο υλικό των συλλογών των υπόλοιπων μελών, εφόσον αυτό δε συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή της οικείας Βιβλιοθήκης.
Υπηρεσία "Ρωτήστε έναν Βιβλιοθηκονόμο"
Πρόκειται για διαδραστική (σύγχρονη) επικοινωνία μεταξύ προσωπικού και επισκεπτών και υποστήριξη χρηστών σε πραγματικό χρόνο (live support) στα πρότυπα των υπηρεσιών "ask a librarian". Η υποστήριξη των χρηστών σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στους επισκέπτες των ιστοτόπων των βιβλιοθηκών να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με προσωπικό των βιβλιοθηκών για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Προσφέρονται δυνατότητες όπως η γραπτή επικοινωνία χωρίς την ανάγκη ανανέωσης (refresh) της σελίδας διαλόγου (chat window), αυτόματες ουρές αναμονής, ένδειξη διαθεσιμότητας χειριστών στους ιστοτόπους και στατιστικά χρήσης.
Επιπλέον των προαναφερθέντων υπηρεσιών, παρέχονται στον ιστοτόπο των ΒΥΠ και σύνδεσμοι προς τον ΣΕΑΒ και αντίστοιχες υλοποιημένες ηλεκτρονικές πηγές και υπηρεσίες που προσφέρει.