Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Προβολή νέων

Προβολή νέων

26.02.2020

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ στο μάθημα "ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ Β΄"

Διδάσκων: Δρ. Δημήτριος Ουλής

Ανακοινώνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που έχουν δηλώσει και ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το προαιρετικό μάθημα "ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ Β΄" ότι οι παραδόσεις του μαθήματος έχουν ξεκινήσει από τις 17 Φεβρουαρίου 2020. Το μάθημα γίνεται κάθε Δευτέρα, 15.00-17.00 στην αίθουσα Β.

Θεωρώντας δεδομένο ότι η δυναμική συμμετοχή και η πολυφωνία των απόψεων συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία ενός μαθήματος γόνιμου, αναστοχαστικού και ενδιαφέροντος, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε θερμά όσους φοιτητές/φοιτήτριες προτίθενται να δηλώσουν το μάθημα να το κάνουν άμεσα. Παράλληλα, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε και να ευχαριστήσουμε προκαταβολικά όσους φοιτητές/τριες παρακολουθούν ήδη το μάθημα, και να επαναλάβουμε ότι οι παραδόσεις είναι ανοιχτές σε οποιονδήποτε θα ήθελε να έχει μία πιο ενημερωμένη και επικαιροποιημένη κατανόηση για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο των Νέων Θρησκευτικών Κινημάτων.

Αυτό το εξάμηνο, θα ασχοληθούμε με Νέα Θρησκευτικά Κινήματα που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980 και εφεξής. Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για ποικίλες παραλλαγές του Νεοπαγανισμού, τη Wicca, το Σατανισμό, τα UFO Cults, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει σε φαινόμενα βίας και παραβατικότητας που έχουν σημειωθεί κυρίως σε θρησκευτικά κινήματα "καταστροφής του κόσμου" (doomsday cults). Παράλληλα, θα αναφερθούμε εκτενώς σε επιστημολογικά και θεωρητικά ζητήματα που αφορούν σε έναν ενημερωμένο και κριτικά επεξεργασμένο τρόπο προσέγγισης των συγκεκριμένων κινημάτων.

Το μάθημα εξετάζεται προφορικά, κατόπιν συνεννόησης με τους φοιτητές.


Ο διδάσκων
Δρ. Δημήτριος Ουλής.