Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Προβολή εκδήλωσης

Προβολή Εκδήλωσης

02.03.2020

Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές" - ΔΤ 24.02.2020

Πληροφορίες - Γραμματεία Συνεδρίου: Τηλ: (+30) 210 7275795, E-mail: ic2020@theol.uoa.gr, Ιστοσελίδα: https://ic2020.theol.uoa.gr, Ταχυδρομική διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, Άνω Ιλίσια, 157 84, Αθήνα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Διεθνές Συνέδριο «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα.
Προκλήσεις και προοπτικές
»

Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) συνδιοργανώνει με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα με θέμα: «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές». Το συνέδριο θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα 4 έως την Κυριακή 10 Μαΐου 2020 και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τα προηγούμενα Διεθνή Θεολογικά Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα κατά τον 20ό αιώνα (1936 και 1976), στόχος του παρόντος Συνεδρίου είναι η ανάδειξη των πολύπτυχων ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν την Ορθόδοξη Θεολογία σε πανορθόδοξο επίπεδο κατά τον 21ο αιώνα.

Στις 4 Μαΐου η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου στη Μεγάλη Αίθουσα του Ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τις επόμενες ημέρες (5, 6, 8, 9 Μαΐου) Ορθόδοξοι ακαδημαϊκοί Θεολόγοι και διακεκριμένες εκκλησιαστικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα πλαισιώσουν με τις εισηγήσεις τους το κυρίως μέρος των εργασιών του Συνεδρίου, οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Την Πέμπτη 7 Μαΐου οι εισηγητές και οι σύνεδροι προγραμματίζεται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στους Δελφούς και στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, ενώ το Σάββατο 9 Μαΐου, μετά το πέρας  των εργασιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Συνεδρίου στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄. Την Κυριακή 10 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί επίσημος εκκλησιασμός των συνέδρων στη Θεία Λειτουργία που θα λάβει χώρα στον  Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.

Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν, ως παρατηρητές, θεολογικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους και από άλλες χριστιανικές ομολογίες και παραδόσεις. Οι ιδιαίτερες θεματικές που θα απασχολήσουν το Συνέδριο αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σχέση Εκκλησίας, Θεολογίας και Πανεπιστημίου, τη σύγχρονη θεολογική μεθοδολογία και ερμηνευτική, τη σχέση της Ορθόδοξης Θεολογίας με τα σύγχρονα θεολογικά ρεύματα, καθώς και με τη σύγχρονη Φιλοσοφία, τον Πολιτισμό, τη Λογοτεχνία και την Τέχνη, τον διεπιστημονικό διάλογο με αιχμή τις Φυσικές Επιστήμες και τις νέες Τεχνολογίες, τη θέση της Θεολογίας στον δημόσιο χώρο και στις σύγχρονες πλουραλιστικές κοινωνίες, τα προβλήματα εκκλησιολογικής ενότητας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και της κοινής μαρτυρίας τους στον σύγχρονο κόσμο, όψεις και ζητήματα του διαχριστιανικού διαλόγου, το φαινόμενο του φονταμενταλισμού και του εθνοφυλετισμού και τέλος τις προτεραιότητες της Ορθόδοξης Θεολογίας στον 21ο αιώνα και τη συνακόλουθη αναδιοργάνωση και ανανέωση των Θεολογικών Σπουδών.

Παράλληλα, σε ειδικούς χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος θα λειτουργήσουν ένα διαδραστικό Εργαστήριο Αγιογραφίας καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, καθώς και άλλα επτά (7) παράλληλα εργαστήρια για την ανανέωση της συνοδικότητας με αφορμή την πρόσφατη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, για την έρευνα και αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων και πηγών της Ορθόδοξης Θεολογίας, για τα διλήμματα βιοτεχνολογίας και βιοηθικής, για την ανανέωση της λατρείας και του λειτουργικού τυπικού, για τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην εκπαίδευση και στις τοπικές κοινωνίες, για τη σχέση της Ορθόδοξης Θεολογίας με το οικολογικό, το προσφυγικό και το οικονομικό πρόβλημα, καθώς και για τα ζητήματα θεολογικής εκπαίδευσης στην Ορθοδοξία και στον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο σήμερα.

Τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη λήξη του Διεθνούς Συνεδρίου θα λάβουν χώρα μουσικά δρώμενα από ποικίλα μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα. Για κάθε πληροφορία σχετικά με το Πρόγραμμα, τα Παράλληλα Εργαστήρια, τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και τις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις του Συνεδρίου, μπορείτε να επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα στην ακόλουθη διαδικτυακή διεύθυνση του Ε.Κ.Π.Α: https://ic2020.theol.uoa.gr

Πληροφορίες - Γραμματεία Συνεδρίου:

Τηλέφωνο: (+30) 210 7275795
Διεύθυνση ηλεκτρ. ταχυδρομείου: ic2020@theol.uoa.gr
Ιστοσελίδα: https://ic2020.theol.uoa.gr
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, Άνω Ιλίσια, 157 84, Αθήνα