Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Προβολή εκδήλωσης

Προβολή Εκδήλωσης

03.04.2019

Από την Επιστημονική Ημερίδα «Οι Πρόδρομοι της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779) – Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798)»

Δελτίο Τύπου και Φωτοθήκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Οπτικοακουστικής Διδασκαλίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Επιστημονική Ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με θέμα: «Οι Πρόδρομοι της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779) –Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798)».

Στην Ημερίδα χαιρετισμό απεύθυναν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής κ. Απόστολος  Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Αναπλ. Καθηγητής κ. Θωμάς Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Καθηγητής κ. Σωτήριος  Δεσπότης.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ημερίδας ακολούθησαν οι σχετικές εισηγήσεις καθηγητών και επιστημόνων ως εξής:

1. Πρωτ. π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., «Το όραμα του Πατροκοσμά για την ανάσταση και την αποκατάσταση του Γένους».

2. Βασίλειος Τσίγκος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, «Θεολογία και Οικονομία στις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού»

3. Βασίλειος Γαϊτάνης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α., «Κοσμάς ο Αιτωλός και αποκαλυπτικές εκφράσεις αγιοπνευματικής επικοινωνίας σε ένα μεταμοντέρνο κόσμο».

4.  Αθηνά Κονταλή, Διδάσκουσα Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α., «Ο Ρήγας Βελεστινλής μέσα από την μαρτυρία του Χριστόφορου Περραιβού».

5. Γιώργος Καραμπελιάς, Εκδότης και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Άρδην», «Κοσμάς ο Αιτωλός - Ρήγας Βελεστινλής: Υπόγειες Συναντήσεις».

Την συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των εισηγήσεων, συντόνισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος Κατερέλος, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.