Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Προβολή εκδήλωσης

Προβολή Εκδήλωσης

17.03.2019

Από την Διημερίδα «Σάββας Αγουρίδης: Επιστημονική μαρτυρία, εκκλησιαστική και κοινωνική διακονία»

Δελτίο Τύπου και Φωτοθήκη

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής 13 και 14 Μαρτίου 2019 η Επιστημονική Διημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την  εκδημία του αοίδιμου Καθηγητή και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σάββα Αγουρίδη  με θέμα: «Σάββας Αγουρίδης: Επιστημονική μαρτυρία, εκκλησιαστική και κοινωνική διακονία» με σκοπό την ανάδειξη της προσωπικότητας και του πολυσχιδούς έργου του.

Είσοδος στο Λεύκωμα

     Ο Σάββας Αγουρίδης διετέλεσε μεταξύ άλλων Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Καθηγητής και Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μελετών της Καινής Διαθήκης, Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Βιβλικών Εταιρειών στην Ευρώπη, μέλος της Βιβλικής Εταιρείας των Η.Π.Α., Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ”. Ως βιβλικός επιστήμων ο αείμνηστος Καθηγητής κατόρθωσε να εναρμονίσει την Ορθόδοξη Ερμηνευτική παράδοση με σύγχρονες ερμηνευτικές μεθόδους, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον κοινωνικό χαρακτήρα του Ευαγγελίου.

     Οι εργασίες της Διημερίδας ξεκίνησαν την 13η Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών με την προσφώνηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγητή  Ναπολέοντα  Μαραβέγια και τους χαιρετισμούς του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Απόστολου Νικολαΐδη, του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας Αναπληρωτή Καθηγητή Θωμά Ιωαννίδη, της Αναπληρώτριας Προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Κίρκης Κεφαλέα, του Αιδεσιμολογιώτατου  π. Εμμανουήλ Πρατσινάκη, και ολοκληρώθηκε με την εισαγωγική ομιλία του Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Χρήστου Καρακόλη.

     Το πρωϊνό της 14ης Μαρτίου 2019 και μετά την προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας  κ. Χρυσόστομος, εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Καθηγητή.  Στη συνέχεια ξεκίνησε το κύριο μέρος της Διημερίδας με τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, εξαίρετων μελετητών του έργου του Σάββα Αγουρίδη και κατά το πλείστον πιστών μαθητών του.

     Η πρώτη συνεδρία ήταν αφιερωμένη στο ερμηνευτικό έργο του και εισηγήθηκαν σχετικά μέλη ΔΕΠ της Σχολής: Θωμάς Ιωαννίδης, Σωτήριος Δεσπότης, Κωνσταντίνος Μπελέζος, Σταμάτιος Χατζησταματίου, Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, και Ιωάννης Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του St. Mary ‘s College Notre Dame στην Ινδιάνα των Η.Π.Α.

     Η δεύτερη συνεδρία αφιερώθηκε στην λοιπή εκκλησιαστική και κοινωνική δράση του Σάββα Αγουρίδη. Συμμετείχαν δε οι Καθηγητές της Σχολής Απόστολος Νικολαΐδης, Στυλιανός Παπαλεξανδρόπουλος, Βασιλική Σταθοκώστα, π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ” Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο Δρ. Δημήτριος Ουλής.

     Την Διημερίδα παρακολούθησαν Ομότιμοι Καθηγητές, μέλη ΔΕΠ και προσωπικό της Σχολής, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας, και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Από την Κοσμητεία
της Θεολογικής Σχολής