Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Εκδηλώσεις, Ημερίδες, Συνέδρια » Συνέδρια » Προβολή συνεδρίου

Προβολή συνεδρίου

30.11.2016

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης

1-3 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τομέας Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης στις 1-3 Δεκεμβρίου 2016.

Στο 4ο Π.Σ.Φ.Ε. συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές και ομιλήτριες από την Ελλάδα και από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα με ανακοινώσεις στις θεματικές περιοχές: γενική φιλοσοφία της επιστήμης και φιλοσοφία ειδικών επιστημών (φιλοσοφία της ψυχολογίας & επιστημών της νόησης, φιλοσοφία των
κοινωνικών επιστημών, φιλοσοφία της βιολογίας & των βιοϊατρικών επιστημών, φιλοσοφία των μαθηματικών, φιλοσοφία της τεχνολογίας), φιλοσοφία της γλώσσας και μεταφυσική της επιστήμης, αρχαία φιλοσοφία και επιστήμη και ιστορία της φιλοσοφίας της επιστήμης.

Το Συνέδριο φιλοξενεί επίσης 9 Συμπόσια από ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων στα οποία συμμετέχουν ερευνητές από τον ελλαδικό και το διεθνή χώρο. Τα θέματα των Συμποσίων είναι: «Η φύση και τα όρια της μηχανιστικής εξήγησης», «Φιλοσοφία τεχνητής νοημοσύνης: Ανάγκη Νέων Θεμελίων», «Αναλυτική  ιλοσοφία: Σύγχρονοι τόποι και προοπτικές», «Προοπτικισμός στη φιλοσοφία και την επιστήμη», «Έρευνα για τα ταυτοτικά και ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά των σπουδαστών Φιλοσοφίας στα ελληνικά ΑΕΙ», «The Concept
of Laws of Nature in Natural Philosophy from the 17th to the 18th century», «Η πρόοδος στη φιλοσοφία: εναλλακτικές προσεγγίσεις», «Philosophical perspectives on probabilities in physics» και «Η συμβολή του πλατωνικού Φαίδωνα στη φιλοσοφία της επιστήμης».

To 4ο Π.Σ.Φ.Ε. του 2016 τιμά την επέτειο των 300 χρόνων από το θάνατο του Gottfried Wilhelm Leibniz (1716-2016) με τη Στρογγυλή Τράπεζα: «300 χρόνια μετά τον Leibniz».

Το Συνέδριο τιμούν με την παρουσία τους 5 προσκεκλημένοι διεθνώς καταξιωμένοι φιλόσοφοι.

Ο Daniel Garber, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, συμμετέχει στο Συνέδριο με την ομιλία: «Leibniz on Principles in Natural Philosophy: The Principle of the Equality of Cause and Effect» καθώς και στη Στρογγυλή Τράπεζα: «300 χρόνια μετά τον Leibniz».

Ο Michel Ghins, ομότιμος καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, συμμετέχει στο Συνέδριο με την ομιλία: «The stability of the reference of theoretical terms through scientific revolutions».

Ο Carl Hoefer, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, συμμετέχει στο Συνέδριο με την ομιλία: «Selective Scientific Realism Reformulated» καθώς και στο Συμπόσιο Philosophical perspectives on
probabilities in physics με την ομιλία: «Probability in Bohmian Quantum Mechanics: Puzzles and Solutions».

Η Genoveva Marti, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, συμμετέχει στο Συνέδριο με την ομιλία: «The impact of experimental semantics' results on the theory of direct reference».

Η Orly R. Shenker, καθηγήτρια φιλοσοφίας της επιστήμης στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, συμμετέχει στο Συμπόσιο Philosophical Perspectives on Probabilities in Physics με την ομιλία: «Emergent chance».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις αίθουσες του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Άνω Ιλίσια (δίπλα στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο).

Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για το Συνέδριο (Πρόγραμμα, Περιλήψεις, κλπ.) στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

http://greekphilsci.blogspot.gr/