Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Εκδηλώσεις, Ημερίδες, Συνέδρια » Συνέδρια » Προβολή συνεδρίου

Προβολή συνεδρίου

03.09.2014

40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές από κοινού με το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής

Αθήνα, 14-20 Σεπτεμβρίου 2014

 

40th International Computer Music Conference joint with the 11th Sound and Music Computing Conference

40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές από κοινού με το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής

Η Μουσική Τεχνολογία Συναντά την Φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος

14-20 Σεπτεμβρίου 2014, Αθήνα

www.icmc14-smc14.net

Οργανωτές:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Ίδρυμα Ωνάση

Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ)

 

Το διπλό επετειακό συνέδριο ICMC2014 | SMC2014 θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2014. Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται δύο καθιερωμένα συνέδρια στον χώρο της μουσικής τεχνολογίας. Πρόκειται για το 40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές (40ο ICMC) και το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής (11ο SMC).

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Η μουσική τεχνολογία συναντά την φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος» προσκαλεί επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας ήχου και της μουσικής πληροφορικής, συνθέτες, μουσικολόγους και φιλοσόφους σε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το σύγχρονο γίγνεσθαι της μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές καθώς και σχετικά με τις νέες τάσεις και την εξέλιξη του επιστημονικού πεδίου της μουσικής πληροφορικής.

Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου, όπως ο Jean Claude Risset, John Chowning, Curtis Roads, Gerard Assayag και Peter Nelson, είναι εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές και της μουσικής πληροφορικής. Οι ομιλίες των τιμώμενων προσκεκλημένων θα διεξαχθούν καθημερινά από τις 15 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου λαμβάνουν χώρα διαλέξεις, ειδικές θεματικές συνεδρίες, ειδικά σεμινάρια για φοιτητές (summer school), επιστημονικά εργαστήρια (workshops), συναυλίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, παρουσιάσεις καινοτόμων λογισμικών καθώς και ηχητικές εγκαταστάσεις που θα τοποθετηθούν σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους. Συγκεκριμένα το συνέδριο περιλαμβάνει 45 συνεδρίες (περίπου 270 επιστημονικές ανακοινώσεις), 5 συνεδρίες με θέμα τη φιλοσοφία της μουσικής τεχνολογίας, επιδείξεις καινοτόμων λογισμικών (demos) και ερευνητικά  σεμινάρια (workshops), 45 συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής και μουσικής με διαδραστικά μέσα και 15 ηχητικές διαδραστικές εγκαταστάστεις σε χώρους μουσείων και στον χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου.     

Οι θεματικές συνεδρίες (special sessions) έχουν ως κύριο θέμα τον επαναπροσδιορισμό του ψηφιακού ήχου μέσα από το πρίσμα φιλοσοφικών προσεγγίσεων όσον αφορά τη χρήση του υπολογιστή  και των διαδραστικών συστημάτων κατά τη μουσική σύνθεση, εκτέλεση, εκπαίδευση και πρόσληψη. Ειδικά με την εισήγηση της έννοιας του εικονικού (δυνητικού) ήθους, επιχειρείται να δοθεί έμφαση τόσο στην επίδραση της τεχνολογίας στη σύνθεση και εκτέλεση μουσικής, όσο και στην εκπαίδευση, τη δημιουργία νέων πρακτικών και εν τέλει ενός νέου ήθους μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επίδραση της χρήσης των νέων τεχνολογιών κατά τη μουσικολογική έρευνα (ιστορική μουσικολογία, συστηματική μουσικολογία, εθνομουσικολογία και αρχαιο-μουσικολογία). Τέλος, παρουσιάζονται νέοι τρόποι προσέγγισης των ιδεών, τεχνικών και πρακτικών της μουσικής τεχνολογίας από την κοινωνία με σκοπό την παροχή μιας ευρύτερης και αμεσότερης πρόσβασης στη γνώση, τη δημιουργική μάθηση και την πολιτιστική κληρονομιά.

Οι συναυλίες με έργα πρωτοποριακής ηλεκτρονικής μουσικής (ακουσματική, διαδραστική μουσική κ.α.), θα πραγματοποιηθούν στο παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 2) καθημερινά μετά τις 22:30, με είσοδο ανοιχτή στο κοινό.

Ηχητικές εγκαταστάσεις θα οργανωθούν από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έως το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Επίσης, θα λάβουν χώρα 2 συναυλίες σε εξωτερικό χώρο. Η πρώτη θα γίνει στον Λόφο των Νυμφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014). Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο Γυμνάσιο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου,  στα πλαίσια μιας παράλληλης εκδήλωσης με τίτλο «Πλατωνικά Ριζώματα στη σύγχρονη μουσική» κατά την οποία θα παιχθούν έργα ηλεκτρονικής μουσικής του Ξενάκη και Λογοθέτη που αναφέρονται στον Πλάτωνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: www.icmc14-smc14.net