Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Εκδηλώσεις, Ημερίδες, Συνέδρια » Προβολή εκδήλωσης

Προβολή νέων

06.02.2017

Σύντομος απολογισμός Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

«Ζωγραφική και κοινωνία στην Κρήτη της βενετικής περιόδου: Οι φορητές εικόνες και η μαρτυρία τους»

Το Συμπόσιο οργανώθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και διεξήχθη στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2017 στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ. Με την εστίαση στον ζωτικό για την έρευνα της μεταβυζαντινής τέχνης τομέα των φορητών εικόνων της βενετικής Κρήτης είχε σκοπό να αναδείξει τις πολλαπλές μαρτυρίες, που αυτά τα έργα τέχνης και λατρείας περικλείουν, ώστε να επιτευχθεί πληρέστερη κατανόηση όψεων της μεικτής κοινωνίας λατινοκρατούμενων περιοχών της ελληνικής Ανατολής στην ύστερη μεσαιωνική και την αναγεννησιακή περίοδο. Tο Συμπόσιο εντάχθηκε από την Πρυτανεία στους εορτασμούς για τα 180 χρόνια του ΕΚΠΑ (1837-2017) και σηματοδότησε την εκκίνηση των δράσεων για το επετειακό έτος 2017, όπως επεσήμανε ο Πρύτανης καθηγ. Μ.-Α. Δημόπουλος στην προσφώνησή του.

Σε ένα διήμερο εντατικών εργασιών παρουσιάστηκαν 38 πρωτότυπες ανακοινώσεις, από Έλληνες και ξένους ερευνητές της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής ζωγραφικής, καθηγητές πανεπιστημίων, διευθυντές Μουσείων και Εφορειών Αρχαιοτήτων και άλλους επιστήμονες κύρους, μεταξύ των οποίων ερευνητές από την Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, αλλά και νεότερους ερευνητές. Οι ανακοινώσεις, ενταγμένες σε συνεκτικές ομάδες, πρόσφεραν νέο υλικό και νέες προσεγγίσεις. Τις συνεδρίες παρακολούθησαν πολλοί άλλοι συνάδελφοι, φοιτητές, ευρύτερο κοινό. Έγιναν γόνιμες συζητήσεις, τις οποίες διευκόλυνε η ταυτόχρονη μετάφραση των ανακοινώσεων από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντιστρόφως . Μια περαιτέρω διάσταση πρόσθεσε η μουσική εκδήλωση με συνθέσεις του Κρητικού Φραγκίσκου Λεονταρίτη (1518-1572), σε ερμηνεία του Μουσικού Συνόλου «ΠολυΦωνία» με διευθυντή τον κ. Ν. Κοτροκόη.

Στην επιστημονική επιτροπή μετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες στο πεδίο, όπως ο ομότ. καθηγ. του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός Π. Λ. Βοκοτόπουλος. Την ευθύνη της οργάνωσης του Συμποσίου, εκ μέρους του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, και την επιμέλεια του προγράμματος και του δίγλωσσου τεύχους των περιλήψεων είχε η καθηγ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μ. Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, με την επικουρία του Δρος Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δ. Μουρελάτου. Η χορηγία ιδιωτικών φορέων, όπως το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Carriers Chartering Corporation, S.A. και το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας (Καλαμπάκα) υπήρξε σημαντική για την αρτιότερη διεξαγωγή του Συμποσίου. -

Μ. Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου