Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Εκδηλώσεις, Ημερίδες, Συνέδρια » Ημερίδες - Σεμινάρια » Προβολή ημερίδας

Προβολή ημερίδας

05.09.2016

Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα Παιδοψυχιατρικής Κλινικής

σε συνεργασία με την Α’ Παιδιατρική Κλινική - Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"

 

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

  1.  «Ψυχική Υγεία Βρεφών και Νηπίων – Πρώιμη Παρέμβαση»
  2. «Εκπαίδευση στην τεχνική των Ομάδων Γονέων-Νηπίων»

 

Επιστημονικός υπεύθυνος:

 Δ. Κ. Αναγνωστόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ

Εκτελεστική υπεύθυνη και υπεύθυνη σχεδιασμού:

Έφη Λάγιου-Λιγνού MPsychPsych, Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων

 

Στόχος των Προγραμμάτων:

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Βρεφικής Ψυχικής Υγείας (WAIMH), οι βασικές αρχές των  δικαιωμάτων βρεφών  και νηπίων (0-3 ετών) είναι:

1. Το βρέφος, λόγω της σωματικής και ψυχικής του ανωριμότητας και της απόλυτης εξάρτησής του από τα πρόσωπα φροντίδας, χρειάζεται ειδική προστασία και φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης νομικής προστασίας, όταν απαιτείται.

2. Οι σχέσεις φροντίδας οι οποίες λαμβάνουν υπ' όψη και απαντούν στις ανάγκες βρεφών και νηπίων, είναι κρίσιμης σημασίας για την συνολική τους περαιτέρω εξέλιξη και ως εκ τούτου αποτελούν βασικό τους δικαίωμα. Κάθε βρέφος έχει το δικαίωμα να αναγνωρισθούν και να κατανοηθούν οι πρώιμες ανάγκες και σχέσεις φροντίδας του, υψίστης σημασίας για την εξέλιξή του και τη δόμηση του εγκεφάλου και του ψυχισμού του. Αυτές πρέπει να βασίζονται στη διασφάλιση και προώθηση της συνέχειας και της σταθερότητας στις πολύ στενές σχέσεις και τους δεσμούς που αναπτύσσει το βρέφος, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις γονικής απώλειας ή αποχωρισμού.

3. Κάθε βρέφος έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματική εξειδικευμένη βοήθεια, όταν εκτίθεται  άμεσα ή έμμεσα σε τραυματικά γεγονότα. 

4. Κάθε βρέφος, με απειλητικές για την ζωή του ασθένειες, δικαιούται ανακουφιστικής φροντίδας, με βάση τις ισχύουσες αρχές ανακουφιστικής παιδιατρικής φροντίδας όσο και τις ιδιαίτερες αρχές της περιγεννητικής ανακουφιστικής φροντίδας.


Είναι ευρέως αναγνωρισμένη από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα η τεράστια σημασία της έγκαιρης ψυχοκοινωνικής πρόληψης για την προαγωγή της υγιούς ανάπτυξης βρεφών και νηπίων και ακολούθως της ομαλής ένταξης τους στο σχολικό περιβάλλον.

Οι πρώιμες παρεμβάσεις έχουν προληπτικό ή/και θεραπευτικό χαρακτήρα. Προληπτικές δράσεις απαιτούνται στις καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Σημαντικές είναι οι δράσεις δημιουργίας δικτύων συνεργασίας των υπηρεσιών και ειδικών που εμπλέκονται στην προληπτική εργασία με τις οικογένειες. Προγράμματα προληπτικής παρέμβασης καθίστανται πολύ πιο εφικτά εάν αξιοποιηθούν και ενσωματωθούν σε ήδη υπάρχουσες δομές, οι οποίες έρχονται σε επαφή με το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, όπως  είναι οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: proimiparemvasi.uoa[at]gmail[dot]com, effie.lignos[at]gmail[dot]com

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ 30/09/2016 ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ CV ΣΤA ΕΜΑILS:

proimiparemvasi.uoa[at]gmail[dot]com, effie.lignos[at]gmail[dot]com