1997-2017
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης των Παραστάσεων
του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος /
European Network of Research and Documentation
of Performances of Ancient Greek Drama
Work in Progress Forum III / Annual Meeting 2017
Sounio – Lavrion 11-14 May 2017
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης των Παραστάσεων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει επιστημονική συνάντηση και γιορτάζει 20 χρόνια λειτουργίας στο Λαύριο, από τις 11 έως τις 14 Μαΐου 2017, με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών στο χώρο των θεατρικών και των κλασικών σπουδών. Η επιστημονική συνάντηση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Αττικής και με τη στήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής.
Το Arc-Net, είναι ένα Δίκτυο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 21 χώρες της Ευρώπης που σκοπό έχει αφενός τη συνεργασία πανεπιστημίων σε διεθνές επίπεδο για το συντονισμό της έρευνας που απορρέει από τις νέες κατευθύνσεις των θεατρικών και των κλασικών σπουδών και αφετέρου τη δημιουργία νέων γνωστικών αντικειμένων ειδίκευσης, νέων και πρωτότυπων διδακτικών μέσων και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην αρχειοθέτηση και τη διδασκαλία τους, μέσω της σύνδεσης της θεωρητικής προσέγγισης του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με τη σκηνική πράξη και τα επιτεύγματά της. Δραστηριοποιούμενο αδιάλειπτα για δύο δεκαετίες, είναι το μοναδικό επιστημονικό δίκτυο στο χώρο των θεατρικών και ευρύτερα των ανθρωπιστικών σπουδών στην Ευρώπη, που κατάφερε να λειτουργεί σ’ αυτό το βάθος χρόνου. Επιπλέον, η συμμετοχή των σημαντικών Ανώτατων Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του δικτύου και των καθηγητών τους έχει αξιολογηθεί ως τόσο σημαντική, ώστε έχει καταστήσει το Arc-Net πρότυπο στον ακαδημαϊκό χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών.
Το Δίκτυο αυτό ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του καθηγητή Πλάτωνα Μαυρομούστακου από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και του καθηγητή Oliver Taplin από το Archive of Performances of Greek and Roman Drama του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το συντονισμό των δραστηριοτήτων έχει η ελληνική ομάδα του Arc-Net, που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση βάσης δεδομένων των Ευρωπαϊκών παραστάσεων Αρχαίου Δράματος κατά τους νεότερους χρόνους η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για περίπου 2500 παραστάσεις καθώς και για την εκδοτική παρουσία του, την οργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων.
Το Arc-Net οργάνωσε το εντατικό πρόγραμμα καλοκαιρινών μαθήματων από το 2002 έως το 2015 στην Επίδαυρο και στο Λαύριο με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή διδασκόντων από περισσότερες από είκοσι χώρες. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότεροι από 300 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Στον κατάλογο των συνεργατών και διδασκόντων αυτού του διεθνούς προγράμματος μαθημάτων κατά τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας τους περιλαμβάνονται σημαντικοί ακαδημαϊκοί και δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάμεσα στους οποίους οι ακόλουθοι:
Peter Stein (σκηνοθέτης), Tony Harrison (συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός), Lee Breuer (σκηνοθέτης), Erika Fischer-Lichte (Freie Universität, Βερολίνο), Oliver Taplin (Oxford University), M. Hart (J. Paul Getty Museum, Los Angeles), Bernd Seidensticker (Freie Universität, Βερολίνο), Evelyne Ertel (Universite de la Sorbonne Nouvelle, Παρίσι), Henri Schoenmakers (Universiteit Utrecht), Ηerman Altena (Instituut Prae, Άμστερνταμ), Freddy Decreus (Faculty of Arts and Letters, Department of Latin and Greek, Γάνδη), Maria de Fatima Silva (Instituto des Estudos Clássicos Faculdade de Letras, Coimbra), Eva Stehlikova (Institute for Classical Studies, Prague), Stephen Wilmer (Samuel Beckett Centre Trinity College, Δουβλίνο), Pirrko Koski (University of Helsinki), Nurit Yaari (University of Tel Aviv), Monica Centanni (Istituto Universitario di Architetura di Venezia), Romain Piana (Paris III, Universite de la Sorbonne Nouvelle), Peter Sellars (σκηνοθέτης), Jirí Kylian (χοργράφος).
Γιάννης Κόκκος (σκηνογράφος και σκηνοθέτης), Θόδωρος Τερζόπουλος (σκηνοθέτης), Μ. Ι. Αλεξιάδης (συνθέτης, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Θ. Αντωνίου (συνθέτης), Βασ. Λαμπρινουδάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Χρίστος Λεοντής (συνθέτης), Πλ. Μαυρομούστακος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βίκτωρ Αρδίττης (σκηνοθέτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Ιωάννα Παπαντωνίου (σκηνογράφος), Φίλ. Τσαλαχούρης (συνθέτης), Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Φάνης Κακριδής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (σκηνοθέτης, Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ελένη Παπάζογλου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Κώστας Βαλάκας (Πανεπιστήμιο Πατρών) Λυδία Κονιόρδου (ηθοποιός), Νάσος Βαγενάς (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μιχαήλ Μαρμαρινός (σκηνοθέτης), Γιάννης Χουβαρδάς (σκηνοθέτης), Στάθης Λιβαθηνός (σκηνοθέτης), Θέμις Μουμουλίδης (σκηνοθέτης), Δημήτρης Παπαδημητρίου (συνθέτης), Νίκος Διαμαντής (σκηνοθέτης), Κάτια Αρφαρά (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), Γιώργος Λούκος (φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό του εορτασμού που οργανώνει το Arc-Net, απόφοιτοι των καλοκαιρινών μαθημάτων οι οποίοι σήμερα διδάσκουν σε σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ή εκπονούν ερευνητικές εργασίες θα συναντηθούν στο Λαύριο και θα παρουσιάσουν τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών τους ή τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα αποτελέσει αντικείμενο της ευρείας συζήτησης και θα σχεδιαστεί η επόμενη φάση εργασιών του Δικτύου: ο επανασχεδιασμός των μαθημάτων και η οργάνωση ενός νέου κύκλου που θα αρχίσει από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Αναλυτικά για το Arc-Net: http://ancient-drama.net