Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Εκδηλώσεις, Ημερίδες, Συνέδρια » 180 χρόνια ΕΚΠΑ » Προβολή εκδήλωσης για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ

Προβολή εκδήλωσης για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ

26.05.2017

Generation Y - Ένα τετραήμερο έκφρασης των νέων

25-28 Μαΐου 2017 - Από το ΕΚΠΑ και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net, με την ευκαιρία των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν από τις 25 έως τις 28 Μαΐου ένα τετραήμερο φεστιβάλ με θέμα τη νεότητα και τη διαφορετικότητα. Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο χώρο των Προπυλαίων, ανοιχτό στο κοινό και στην πόλη, και σηματοδοτεί την ολοένα και στενότερη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΕΚΠΑ. 

Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Όμιλος των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), το Ωδείο Αθηνών (Δραματική Σχολή) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, χορό και συζητήσεις.  


 

Πρόγραμμα


Πέμπτη 25/5

19:30-21.00 Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Συζήτηση: Νέοι και διαφορετικότητα: η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία
Συζήτηση για τους νέους και την διαφορετικότητα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες; Πως βίωσαν και βιώνουν την εκπαίδευση; Απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους συνομηλίκους τους Έλληνες και Ελληνίδες; Ποιά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ένταξη παιδιών μεταναστών και προσφύγων σήμερα;
Θα συζητήσουν οι:
•    Μαχμούντ Αμπντελρασούλ, Οργάνωση Αλμασάρ
•    Σέμπενε Εσετε, Μέλος ομάδας διεκδίκησης δικαιωμάτων generation 2.0
•    Γιώργος Μόσχος, Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
•    Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων
•    Ναντίνα Χριστοπούλου, Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα
Τη συζήτηση συντονίζει η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ.


21:00 Συναυλία του συγκροτήματος Carpe Diem Band, Προπύλαια.
Το τετραμελές συγκρότημα που τα μέλη του προέρχονται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (και όχι μόνο), συγκροτείται για ακόμα μια φορά και παρουσιάζει ρεπερτόριο πολλών ειδών όπως jazz, rock, fusion, blues κ.ά. με σκοπό τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των ακροατών όλων των μουσικών ειδών.
Φωνητικά: Ιάσωνας Μιστσής
Κιθάρα: Κώστας Κατσαντώνης
Μπάσο: Άλκης Μιστσής
Drums: Βαγγέλης Τσιμπλάκης


18:00  έως  21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης». 
Ο Φωτογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης». Τα έργα που θα εκτεθούν δεν εικονογραφούν μια συγκεκριμένη θεματική, αλλά αποτελούν την εξερεύνηση των δυνατοτήτων του φωτογραφικού μέσου από τους συμμετέχοντες (φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη του Φωτογραφικού Τομέα τα τελευταία χρόνια).
Παρασκευή 26/5

21:00, «Καλώς μας ήρθε η Άνοιξη, καλώς το Καλοκαίρι», Χορευτική παράσταση, Προπύλαια.
Ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), παρουσιάζει μία παράσταση με 130 χορευτές,  εμπνευσμένη από τον πλούτο της παράδοσής και δουλεμένη από μία μεγάλη ομάδα φοιτητών μελών του Χορευτικού Τομέα με κέφι και μεράκι. Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με δικούς τους ήχους και χρώματα έρχονται και μπερδεύονται γλυκά για να μας δώσουν λίγο από το άρωμα της Ελληνικής παράδοσης.


18.00-21:00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.
Πρόκειται να παρουσιαστούν 26 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα μέλη του Τομέα,  την περίοδο από το 2006 έως και το 2016. Στις ταινίες που θα προβληθούν, περιλαμβάνονται τόσο δημιουργίες που έχουν διανύσει φεστιβαλική πορεία (ορισμένες μάλιστα αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις), όσο και άλλες που δεν έχουν γίνει γνωστές έξω από τα όρια του Κινηματογραφικού Τομέα.
Πρώτα βήματα: Αρχικές σκηνοθετικές απόπειρες μελών του Τομέα στην ταινία μικρού μήκους 
Φαντασία: Ταινίες που αναδεικνύουν τα πολλά «πρόσωπα» του φανταστικού
Διαπροσωπικές σχέσεις I: Σκηνοθετικές ματιές πάνω στο μυστήριο των διαπροσωπικών σχέσεων

Μετά την προβολή των ταινιών, η Εύα Στεφανή (σκηνοθέτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ), συζητά με τα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα που έχουν σκηνοθετήσει ταινίες του Φεστιβάλ και βεβαίως με το κοινό.


18:00 έως 21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης». 
Σάββατο 27/5

21:00, «Το παιχνίδι της σφαγής», θεατρική παράσταση, αύλειος χώρος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Ομάδα «ΑΦΑΝΤοΙ» του Θεατρικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της σφαγής» του  Ευγένιου Ιονέσκο. Όταν το θέατρο του παραλόγου αποφασίζει να χτυπήσει, το κάνει δυναμικά και χωρίς διακρίσεις. Μια γεύση από ένα θέαμα πολύχρωμο, που θα μπορούσε να είναι η απεικόνιση μιας αρχής ή ενός τέλους απ' το οποίο κανείς δεν γλυτώνει. Ο Ευγένιος Ιονέσκο, ως ένας ευφυής παρατηρητής της ζωής, στήνει αυτό το παιχνίδι και δύσκολα σου επιτρέπει να καταλάβεις ποιος είναι ο θύτης και ποιος είναι το θύμα. Ένας θιασάρχης σάς καλεί στο καρουζέλ του παραλόγου, όπου χώρος και χρόνος μάς απελευθερώνουν από τα δεσμά της σύμβασης. Το παράλογο γίνεται οικείο και φυσικό. Όταν όλα γύρω σου οδηγούν σ' ένα ατέρμονο παιχνίδι, γίνεται εσύ να μείνεις αμέτοχος; 
Σκηνοθεσία: Μαρία Ιγνάτη / Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Παυλόπουλος


18:00-20:00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.
Πειραματισμοί: Ταινίες μικρού μήκους με πειραματική διάθεση
Κοινωνική Κριτική: Ταινίες που δίνουν έμφαση στην κοινωνική κριτική, με διαφορετική αφετηρία και οπτική
Συζήτηση του κοινού με τους σκηνοθέτες.


20:00-22:00, Eroica, του Μιχάλη Κακογιάννη, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».
Μια παρέα παιδιών σε μια ελληνική επαρχία περνάει από την εφηβεία στην ωριμότητα, μέσα από την οδυνηρή εμπειρία του θανάτου ενός φίλου τους και κάτω από την επίδραση της παρουσίας της όμορφης κόρης του Άγγλου πρόξενου.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη "Ερόικα" και σύμφωνα με τον κριτικό Κώστα Σταματίου, δημιουργεί "μια κινηματογραφική ελεγεία, ένα "ρέκβιεμ" σε μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί, ένα αργό νοσταλγικό τραγούδι σε μια ηλικία, άχαρη όταν τη διασχίζει κανείς, μα γεμάτη όμορφα πρώτα πράγματα σαν την αναθυμάται..."  
Βραβεία: «Ειδική Μνεία» στο Φεστιβάλ Βερολίνου και Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.
Ηθοποιοί: Τζένη Ράσσελ, Πάνος Γκούμας, Νικηφόρος Νανέρης, Τασώ Καββαδία, Μαρί Νέι, Τζέιν Κομπ, Ρόμπιν Φάιφ, Πάτρικ `Ο Μπράιαν
Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης - Τζέιν Κομπ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Φωτογραφία: Ουώλτερ Λάσσαλυ
Σκηνογραφία: Γιάννης Τσαρούχης
Μουσική: Αργύρης Κουνάδης
Ήχος: Τζον Φλέτσερ


18:00 έως 21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ Αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης».  
Κυριακή, 28/5


21:00, Line (archaic performance), θεατρική παράσταση της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, αύλειος χώρος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι δευτεροετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν την παράσταση Line (archaic performance). Ένα τελετουργικό δρώμενο βασισμένο στους στίχους με τους οποίους ο Ευριπίδης τελειώνει τα έργα του: Με ανέλπιστα και φοβερά πράγματα. Οι Θεοί υφαίνουν τη ζωή μας.
Εκείνα που ήταν να γίνουν, δεν έγιναν ποτέ, κι αυτά που γίνονται, δεν ήταν να γίνουν.
Σιωπή.... Σιωπή.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
 Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης
Προσωπία: Θάνος Βόβολης
Μουσική: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης
Τραγούδι: Μιχάλης Καλογεράκης
Συμμετέχουν: Πάνος Αργυρόπουλος, Ιφιγένεια Βαρελά, Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, Παντελής Καλογεράκης, Δημήτρης Καραμάνος, Μανώλης Κασιμάκης, Σίμος Κωστάκογλου, Μαρία Μαντά, Μαρία Μιχαήλ, Βικτωρία Μπιτούνη, Σίλια Μπισιώτη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Χριστίνα Σωτηριάδου, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, Ειρήνη Χουρμούζη, Εύη Χρόνη.
Copyright photo Thanos Vovolis


18:00-20:00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.
Διαπροσωπικές σχέσεις II: Σκηνοθετικές ματιές πάνω στο μυστήριο των διαπροσωπικών σχέσεων
The cult zone: Ταινίες μικρού μήκους του Κιν/φικού Τομέα με ξεχωριστό (cult) ύφος
Συζήτηση του κοινού με τους σκηνοθέτες.


20:00-22:00, Eroica, του Μιχάλη Κακογιάννη, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».


18:00-21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ Αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης».