Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

24.11.2016

Το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, επισκέφθηκε χθες 23/9/2016 το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας. Η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει με όλα τα μέσα που διαθέτει το μεγαλύτερο αρχείο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στη χώρα μας, στις συλλογές του οποίου περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.000.000 τεκμήρια της ιστορίας του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου αλλά και της ιστορίας της χώρας μας. Στην επίσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ομότιμος Καθηγητής κ. Κώστας Γαβρόγλου, που διετέλεσε και ο ίδιος επί πολλά χρόνια Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Αρχείου.

Τον Πρόεδρο της Βουλής συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας του Κοινοβουλίου κ. Κώστας Αθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής κ. Παύλος Σούρλας. Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Γεράσιμος Κουζέλης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Επίκ. Καθηγητής κ. Ευάγγελος Καραμανωλάκης, καθώς και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και στελέχη του Αρχείου.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής γίνεται συστηματική προσπάθεια, σε πανελλαδική κλίμακα, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της κρίσης, για την ανασύσταση της ιστορικής συλλογικής μνήμης και την ενίσχυση των φορέων που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ με το κορυφαίο του έργο. «Βιβλιοθήκες, εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, εκδόσεις, ανάδειξη αρχείων, μπορούν να νοηματοδοτήσουν και να λειτουργήσουν πιλοτικά σε όλη αυτή την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι η Βουλή, τουλάχιστον την τελευταία διετία, έχει τη διάθεση και τη θέληση να ενισχύει αυτές τις πρωτοβουλίες. «Πάρα πολλές από τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο η Βουλή να είναι ανοιχτή στην κοινωνία, αναφέρονται στον τομέα της διατήρησης και της ανασύστασης της συλλογικής μνήμης - αλλά όχι με την έννοια της συντήρησης» σημείωσε.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, επίσης, σε σημαντικές πρόσφατες πρωτοβουλίες της Βουλής, όπως η έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια που εγκαινιάσθηκε χθες, το συνέδριο για την πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου που αρχίζει αύριο, η διασύνδεση βιβλιοθηκών της περιφέρειας με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πολυδιάστατο έργο του Ιδρύματος της Βουλής, στο οποίο εντάσσονται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων στο ελληνικό κοινοβούλιο απ’ όλη τη χώρα.

«Εδώ, στις εικόνες και τα αρχεία που βλέπετε, είναι η ιστορία της Ελλάδας. Μπορεί να είναι το μοναδικό, ενδεχομένως, αρχείο ενός θεσμού, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είναι συνεχής από το 1837», επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος χαρακτήρισε το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ «κιβωτό της μνήμης και της ιστορικής διαδρομής του πανεπιστημιακού ιδρύματος, μαζί με το μουσείο του Πανεπιστημίου, καθώς η ανάπτυξη και η λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου συνδέεται στην ουσία με την ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους διαρκείς και άρρηκτους δεσμούς του Πανεπιστημίου Αθηνών με το ελληνικό κοινοβούλιο.