Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

29.09.2015

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη «Βραδιά του Ερευνητή 2015»

Σε συνέχεια της επιτυχούς διοργάνωσης της «Βραδιάς του Ερευνητή 2014», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε και αυτή τη χρονιά στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή 2015». Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. 

Στην Ελλάδα με σύνθημα «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον», η φετινή βραδιά διοργανώθηκε σε οκτώ πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Κόρινθο, Ρόδο και Πύλο. Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 “2014-2015 Researchers’ Night: The Greek events”, η ευρωπαϊκή της δε διάσταση υπογραμμίσθηκε από την παρουσία εκπροσώπου της κεντρικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης «Βραδιά του Ερευνητή», της κ. Arya-Marie Ba Trung. 

Βασικός στόχος της Βραδιάς του Ερευνητή ήταν η ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία. Το κοινό, με σημαντική την παρουσία των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, είχε την ευκαιρία να έρθει σε αλληλεπίδραση με τους ερευνητές μέσω συμμετοχής σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, θεατρικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Η Βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τη Χορωδία και την Ομάδα Κρουστών του ΕΜΠ στον χώρο του αιθρίου του κτηρίου Αβέρωφ. 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε στις εκδηλώσεις με τα ακόλουθα προγράμματα:

  1. Πανεπιστημιακή Ανασκαφή στο Πλάσι Μαραθώνα. Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης): Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Παναγιώτης Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Γιάννης Παπαδάτος, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Γιώργος Βαβουρανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας.
  2. Αναζητώντας την προ-προ-προ-προ-προ-γιαγιά μας. Το DNA στην αναζήτηση του παρελθόντος. Το DNA αποκαλύπτει την καταγωγή μας. Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Βιολογίας (Τομέας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Εξέλιξης): Καθηγητής κ. Γεώργιος Ροδάκης. Ερευνητές: Ελένη Κυριακού, Λάρα Κραββαρίτη (Δρ. ΕΔΙΠ).
  3. Παρασκευή οίνου με αλκοολική ζύμωση χυμού από φράουλες. Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας (Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας- Οινολογίας): Αν. Καθ. Μαρία Λιούνη, Νικόλαος Ζήκος Δρ Χημικός-Οινολόγος.
  4. Προσομοιώσεις, παρουσιάσεις και αφίσες με θέματα: Α) Βιοφυσική: Μεταφορά φορτίου στο DNA. Μοριακή Δομή βάσεων νουκλεϊκών οξέων. Β) Σπιντρονική: Μαγνητικές ιδιότητες ημιαγωγών, εμπλουτισμών με μαγνητικές προσμίξεις και ειδικότερα νανοδομών. Αναζήτηση υλικών υψηλής θερμοκρασίας. Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Φυσικής (Τομέας Φυσικής Στερεάς Καταστάσεως): Κωνσταντίνος Σιμσερίδης (Επίκουρος Καθηγητής), Μαρία Τάσση (μεταδιδακτορική ερευνήτρια), Ανδρέας Μόρφης (υποψήφιος διδάκτορας) και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  5. Δίκτυα κινητών επικοινωνιών. Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Πληροφορικής: Καθ. Λ. Μεράκος, ΕΔΙΠ Ν. Πασσάς, Marie Curie Fellow Δ. Ξενάκης, Marie Curie Fellow Γ. Καρόπουλος.
  6. Παθολογική Φυσιολογία: από τη βασική έρευνα στην κλινική εφαρμογή. Σχολή Επιστημών Υγείας, Ιατρική Σχολή Αθηνών (Παθολογική Φυσιολογία, Τομέας Κλινικοεργαστηριακός): Αθανάσιος Γ. Τζιούφας, Καθηγητής-Διευθυντής, Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής, Ευσταθία Κ. Καψογεώργου, Επικ. Καθηγήτρια, Χάρης Αλεξόπουλος, Επιστ. Συνεργάτης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Ε.Κ.Π.Α. ο Αναπληρωτής Πρύτανη καθηγητής κ. Κ. Μπουραζέλης αναφέρθηκε στη Βραδιά του Ερευνητή ως τη «βραδιά που τιμάει κι είναι αφιερωμένη στον ερευνητή, τον κάθε καλλιεργητή της επιστημονικής γνώσης, πατάει ακριβώς πάνω σε χιλιάδες ανθρώπινες βραδιές, όπου ο συχνά μοναχικός ερευνητής αγωνίζεται να πολλαπλασιάσει το δικό του φως μέσα στο σκοτάδι. Μακρινός απόγονος του Προμηθέα, θυσιάζει συχνά κομμάτια από τον εαυτό του, μικρά ή μεγάλα ολοκαυτώματα προσφοράς για να προχωρήσει η ανθρωπότητα σε ασφαλέστερους και σωστότερους δρόμους».

Από κάθε άποψη η βραδιά του ερευνητή ένωσε όλες τις ερευνητικές δυνάμεις των Πανεπιστημίων και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων της Αθήνας και πιστοποίησε στην πράξη τη δύναμη της ελληνικής επιστήμης, τις προοπτικές της αλλά και την ελκυστικότητά της.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι την Πέμπτη 24/9 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή στο Αστεροσκοπείο του Θησείου συναυλία ηλεκτρακουστικής μουσικής από τους φοιτητές του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «To Ηλιοτρόπιο του Μέτωνα: Hχοτοπία του Αστεροσκοπείου» (συντονισμός Αν. Καθηγήτρια κ. Α. Γεωργάκη). Κατά τη διάρκεια της συναυλίας παρουσιάσθηκαν πρωτότυπες συνθέσεις των φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Ηλεκτρονική Ενορχήστρωση.