Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

28.05.2015

Μνήμη Ομ. Καθηγητή Βασιλείου Σφυρόερα - 28/5/2015


Ο Βασίλης Σφυρόερας γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου το 1921. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα χρόνια 1950-1956 δίδαξε ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στη Νάξο και στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλά Ιωαννίνων. Το 1956 διορίστηκε ως συντάκτης (ερευνητής) στο Κέντρο Έρευνας Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1965 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής  Σχολής με θέμα διατριβής «Ο Δραγουμάνος του Στόλου. Ο θεσμός και οι φορείς», ενώ το 1967 υφηγητής με υφηγεσία που είχε ως θέμα «Τα ελληνικά πληρώματα του οθωμανικού στόλου». Και οι δυο μελέτες του ήταν πρωτοποριακές για την εποχή τους και παραμένουν ακόμη πολύτιμες.

Η πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία άρχισε όταν διορίσθηκε ως υφηγητής Ιστορίας της Νεωτέρας Ελλάδος το 1969 στη Φιλοσοφική Σχολή, ενώ το 1977 εξελέγη Καθηγητής στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, θέση που κατείχε ως τη συνταξιοδότησή του το 1987.

Το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα έργα «Ιστορικό Αρχείο της νήσου Ψαρών», «Ο Ελληνισμός κατά την Τουρκοκρατία», «Ελληνική Επανάσταση», καθώς και πλήθος άρθρων. Αποτέλεσε και θα αποτελεί πρότυπο πανεπιστημιακού ερευνητή και εμψυχωτή δασκάλου, που ενέπνευσε και εμπνέει σταθερά τους νεότερους. Δημιούργησε πλειάδα αφοσιωμένων μαθητών, πολλοί από τους οποίους διδάσκουν σήμερα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού. Τους ενστάλαζε πάντοτε την αξία της αναδρομής στις πηγές ως απαραίτητης ιστορικής μεθόδου αλλά και την κριτική και προσεκτική αποτίμησή τους.

Μετείχε στα κοινά ως υπεύθυνος δημοκρατικός πολίτης με πίστη στις αξίες του ανθρωπισμού, δίνοντας διαλέξεις και προάγοντας τη διάδοση της ιστορικής γνώσης. Ειδικότερα ως προς το Ε.Κ.Π.Α. αξίζει να μνημονευθεί και η επανειλημμένη συμβολή του στην καταγραφή, μελέτη και προβολή στοιχείων της ιστορίας του Πανεπιστημίου, όπως και κατά τον εορτασμό των 150 ετών του (1987), την τότε οργανωθείσα έκθεση και τον συνοδευτικό τόμο της.

Θα θυμόμαστε συνολικά και θα μεταλαμπαδεύουμε τη μνήμη ενός γλυκύτατου ανθρώπου που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ευρύτερα την Ελληνική Παιδεία με καρποφόρο ποιότητα, απαρέγκλιτη αφοσίωση και ανιδιοτελή αγάπη.