01.12.2015

Μνήμη Αστέριου Δουκουδάκη

Αθήνα, 1/12/2015

Με οδύνη πληροφορήθηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα την ξαφνική απώλεια του καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής και πρώην Αντιπρύτανη Αστέριου Δουκουδάκη.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Έλαβε το απολυτήριο γυμνασίου από το Κολλέγιο Αθηνών και το πτυχίο της Οδοντιατρικής από  την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στην Ακίνητη Προσθετική στο Πανεπιστήμιο Iowa από όπου έλαβε το πτυχίο ειδίκευσης (Certificate of Fixed Prosthodontics) και το πτυχίο Master of Science.

Η ακαδημαϊκή του πορεία ξεκίνησε το 1979 στο Πανεπιστήμιο του Case Western Reserve στο Cleveland ως  Assistant Professor. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε Associate και Full Professor και ίσως ήταν ο νεότερος Full Professor της Οδοντιατρικής στην Αμερική την εποχή εκείνη.  Στη συνέχεια προσλαμβάνεται στο Temple University της Φιλαδέλφειας ως Τακτικός Καθηγητής, ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Προσθετικής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Προσθετικής. Οργανώνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και υποδέχεται στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα φοιτητές από διάφορες χώρες, οι οποίοι με επιτυχία ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και υπηρετούν την Προσθετική ειδικότητα προσδίδοντας εξαιρετική φήμη στο εργαστήριο και το Πανεπιστήμιο.

Με διαπανεπιστημιακή συνεργασία εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στην Οδοντιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Το 1993 επανέρχεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από τιμητική μετάκληση των μελών Δ.Ε.Π. της Οδοντιατρικής Σχολής με ομόφωνη εκλογή από το σώμα των καθηγητών. Εκλέγεται δύο φορές Αναπληρωτής Πρόεδρος και δύο φορές Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής και το 2010 εκλέγεται Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου.

Έχει συγγράψει περίπου 60 επιστημονικά άρθρα και βιβλία και τα ενδιαφέροντα του περιλάμβαναν την κλινική προσθετική και την οδοντική σύγκλειση.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο μαζί με την σύζυγο του Άννα Δουκουδάκη και τον αδελφό του Σπύρο Δουκουδάκη.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο έργο του Αστέριου Δουκουδάκη ως πρώτου Προέδρου της ΜΟ.ΔΙ.Π. του Ε.Κ.Π.Α., όπου κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες και τις ποικίλες αντιδράσεις, να διεξαγάγει και να καθιερώσει τις διαδικασίες της αξιολόγησης ως ενός βασικού εργαλείου για την περαιτέρω βελτίωση των δομών και της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Οι Πρυτανικές Αρχές