Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

19.01.2018

Επίσκεψη του Πρέσβη της Βενεζουέλας κ. Farid Fernandez στο Ε.Κ.Π.Α.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κ. Farid Fernandez, συνοδευόμενος από τη Σύμβουλο Επικοινωνίας και Πολιτικών Υποθέσεων κ. Fiona Sampson Figarella, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλος, συναντήθηκε μαζί τους στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος.

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στα κοινά πολιτιστικά στοιχεία της Ελλάδας με τη Βενεζουέλα και ιδιαιτέρως στην περιγραφή των σχέσεων των δύο χωρών μέσα από δύο βιβλία τα οποία προσέφερε ως δώρο στον Πρύτανη, τονίζοντας ότι η Βενεζουέλα έχει κληρονομήσει μέρος της παρακαταθήκης που άφησε η Ελλάδα σε όλη την ανθρωπότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης της χώρας του για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των Πανεπιστημίων των δυο χωρών με στόχο την ανταλλαγή διδακτικού, ερευνητικού προσωπικού και φοιτητών. Τόνισε ότι θα ήταν ιδιαίτερης σημασίας επίσης η δυνατότητα συμφωνίας του ΕΚΠΑ με το Εθνικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΙΝΤ) της χώρας του το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομία και Επικοινωνίας και έχει ήδη συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με αρκετά Πανεπιστήμια.

Ο Πρύτανης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει συνοπτικά τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του ΕΚΠΑ. Αναφέρθηκε στο αίτημα της Πρεσβείας της Βενεζουέλας το 2012 για σύναψη συμφωνίας συνεργασίας του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστήμιο των Άνδεων, η οποία όμως δεν προχώρησε από την πλευρά τους. Εντύπωση προκάλεσε στον Πρέσβη η αναφορά του Πρύτανη στους δύο φοιτητές από τη Βενεζουέλα που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρόλο που τα μαθήματα γίνονται στην Ελληνική γλώσσα. Τελειώνοντας, ο Πρύτανης διαβεβαίωσε τον Πρέσβη ότι το ΕΚΠΑ καλωσορίζει μία επικείμενη συμφωνία με Πανεπιστήμια της Βενεζουέλας και θα υπάρξει σύντομα επικοινωνία του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας με την Πρεσβεία ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για σύναψη διμερών συμφωνιών συνεργασίας σε ερευνητικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.