Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

19.01.2018

Επίσκεψη της Πρέσβη της Κούβας κ. Zelmys Maria Dominguez Cortina στο Ε.Κ.Π.Α.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας, κ. Zelmys Maria Dominguez Cortina επισκέφθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλος, συναντήθηκε μαζί της στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος.

Η Πρέσβης αναφέρθηκε στην σχέση της χώρας της με την Ελλάδα και ιδιαιτέρως τόνισε την προτεραιότητα του Υπουργού εξωτερικών της Κούβας αλλά και το δικό της προσωπικό ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών  ανταλλαγών μεταξύ Πανεπιστημίων της Ελλάδος και Κούβας. Τόνισε την ύπαρξη έδρας Αρχαίων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας  αλλά την μη ύπαρξη αντίστοιχης έδρας Νέων Ελληνικών Σπουδών και την απουσία καθηγητή να διδάξει το σχετικό αντικείμενο. Στόχος τους λοιπόν είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας της αρχαίας και  νέας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής λογοτεχνίας, της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού με διαλέξεις και συνέδρια. Επίσης, η Πρέσβης αναφέρθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Αβάνας , το οποίο συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας καθώς και το γεγονός ότι η Ελληνική Πρεσβεία στην Αβάνα συνδράμει στην ανακαίνιση του.

Ο Πρύτανης παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι θα ήταν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το ΕΚΠΑ -και ιδιαιτέρως του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας -  μία επικείμενη διμερής συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Πρότεινε να πραγματοποιηθεί μία νέα συνάντηση και με εκπροσώπους του εν λόγω Τμήματος του ΕΚΠΑ ώστε να συζητηθούν οι δυνατότητες για την ανταλλαγή ακαδημαϊκού προσωπικού στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ακαδημαϊκών σχέσεων και της εμβάθυνσης των πολιτισμικών ομοιοτήτων των δύο χωρών. Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά του Πρύτανη στους δύο προπτυχιακούς και έναν μεταπτυχιακό φοιτητή από την Κούβα που σπουδάζουν στο ΕΚΠΑ παρόλο που τα μαθήματα γίνονται στην Ελληνική γλώσσα, και μάλιστα σε αντικείμενα όπως Οδοντιατρική, Βιολογία και Θεολογική.

Σύντομα, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση για την συζήτηση όλων των σχετικών λεπτομερειών και των τομέων σύγκλισης ενδιαφερόντων.