Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

06.10.2016

Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων

6/10/2016

Το ΕΚΠΑ για 5η συνεχόμενη φορά διεκδίκησε επιτυχώς την υλοποίηση της συνέχειας του προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ. Η νέα αυτή  φάση θα χρηματοδοτηθεί με 2.000.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2018. 


Στη νέα φάση του προγράμματος, όπως και στην προηγούμενη (2010-2016), το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πιστό στο πνεύμα των διαπανεπιστημιακών συνεργασιών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 1997 και αποτελεί πολιτική όλων των κυβερνήσεων και όλων των υπουργών Παιδείας που μεσολάβησαν αυτά τα χρόνια. Επιστημονική υπεύθυνη μέχρι τώρα υπήρξε η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Άννα Φραγκουδάκη και σε αυτή τη φάση τη σκυτάλη παίρνει η καθηγήτρια του ΤΕΑΠΗ Θάλεια Δραγώνα επικεφαλής μεγάλης ομάδας συνεργατών από το ΕΚΠΑ αλλά και  από άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν σταθεροί: η ενίσχυση της ελληνομάθειας των παιδιών της Μουσουλμανικής μειονότητας, Ελλήνων πολιτών της Θράκης, με γνώμονα τις πολιτισμικές και γλωσσικές τους ιδιαιτερότητες, η μείωση της σχολικής διαρροής από την υποχρεωτική εκπαίδευση, η διασφάλιση της τακτικής φοίτησης και κατ’ επέκταση η αρμονική ένταξή τους τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και στην ελληνική κοινωνία. 

Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων έχει κατά το παρελθόν πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: δημιούργησε σχολικά βιβλία και πολυτροπικό εκπαιδευτικό υλικό το οποίο, με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, διανέμεται στα σχολεία της Θράκης από το Υπουργείο Παιδείας, ανέπτυξε πρωτοπόρες παιδαγωγικές τεχνικές, έκανε πολύχρονες επιμορφώσεις, προσέφερε μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε σχολικές μονάδες της Θράκης (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), στα Κέντρα Στήριξης του Προγράμματος που αποτελούν σταθερές δομές σε πόλεις και χωριά και στις κινητές μονάδες που επισκέπτονται απομακρυσμένους οικισμούς. 

Στην τρέχουσα φάση, έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μαθητές Δημοτικού και παιδιά προσχολικής ηλικίας, στη στήριξη μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, στη διδασκαλία της ελληνικής σε ενήλικες (γονείς μειονοτικών μαθητών), σε επιμορφωτικές δράσεις και σε κοινές δραστηριότητες νέων της μειονότητας και της πλειονότητας στοχεύοντας στη συνύπαρξη και την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια στήριξε με αποτελεσματικότητα το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΚΕ.