Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

15.12.2014

Εκδήλωση συλλογικής διαμαρτυρίας για τη δεινή κατάσταση του Ε.Κ.Π.Α. - 15/12/2014

Εκδήλωση έντονης συλλογικής διαμαρτυρίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα πραγματοποίησαν σήμερα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ε.Κ.Π.Α. σχηματίζοντας μια συμβολική γραμμή στήριξης-άμυνας του Δημόσιου Πανεπιστημίου στα Προπύλαια. Η μεγάλη υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με την αποδιάρθρωση των Διοικητικών Υπηρεσιών (μετά τη συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα 399 διοικητικών στελεχών) και με την αύξηση των εισακτέων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, διαμορφώνουν ζοφερές συνθήκες και εκ των πραγμάτων οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Αυτό επεσήμαναν οι Πρυτανικές Αρχές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» πριν από την συλλογική διαμαρτυρία στα Προπύλαια. 

Η δραματική υποχρηματοδότηση απειλεί να θίξει πλέον το επίπεδο των σπουδών, καθώς σε πολλά Τμήματα είναι αδύνατη η προμήθεια αναλώσιμων, αντιδραστηρίων και άλλων υλικών που σχετίζονται με την άρτια εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών. Παράλληλα οι πάγιες δαπάνες, όπως π.χ. η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να περικοπούν τουλάχιστον κατά 20% αυτή τη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η δυνατότητα συντήρησης και επισκευών ευαίσθητου επιστημονικού εξοπλισμού καθώς και των μεγάλων υποδομών καθίσταται σχεδόν αδύνατη!

Ως προς τη διοικητική του λειτουργία, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απαίτησε, επίσης, σήμερα την άμεση επάνοδο όλων των διοικητικών στελεχών του που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (399). Ο πελώριος φόρτος του διοικητικού έργου λόγω και των αυξημένων φέτος μετεγγραφών είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπισθεί χωρίς την επιστροφή όλων των διοικητικών στελεχών. Οι Πρυτανικές Αρχές του Ε.Κ.Π.Α. επεσήμαναν την ατεκμηρίωτη και εξαιρετικά δυσανάλογη «συμμετοχή» του Ιδρύματος στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας. Αυτό μάλιστα έχει συμβεί ενώ και με τους αυστηρότερους δείκτες αναλογίας διοικητικού προσωπικού προς διδακτικό προσωπικό το Ε.Κ.Π.Α. υπολείπεται εντυπωσιακά του μέσου όρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Οι Πρυτανικές Αρχές ζήτησαν νομοθετική παρέμβαση ώστε το Ίδρυμα να μπορεί να προσλάβει το δικό του προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας. Μάλιστα, ο Πρύτανης, καθηγητής Θ. Φορτσάκης, πρότεινε το προσωπικό καθαριότητας που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από άλλους φορείς του Δημοσίου να μεταταγεί στο Ε.Κ.Π.Α., όπου αντικειμενικά υπάρχει στον τομέα αυτό κατεπείγουσα ανάγκη, την ίδια στιγμή που το αποτέλεσμα διαγωνισμών καθαριότητας εξακολουθεί να εκκρεμεί βάσει της κατά νόμον διαδικασίας.

Το λόγο μετά τον Πρύτανη και τους Αναπληρωτές Πρύτανη έλαβαν Κοσμήτορες Σχολών και Πρόεδροι Τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α. που εντόπισαν πτυχές του επερχόμενου αδιεξόδου λειτουργίας σε κάθε Σχολή ή Τμήμα. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό και με τα άλλα μεγάλα ζητήματα που αναπτύχθηκαν (όπως επίσης η δυνατότητα κάλυψης των κενουμένων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων Δ.Ε.Π.), ουσιαστικά οδηγεί πλέον σε επικίνδυνη υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το Ε.Κ.Π.Α. σήμερα έκρουσε προς όλους τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας του. Η Πολιτεία καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποφασίσει, εάν πράγματι επιθυμεί να στηρίξει έμπρακτα το πολλαπλά τραυματισμένο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δηλαδή ένα κεντρικό πυλώνα της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.