11.02.2016

Αποχαιρετισμός στη Φαίδρα

Εκ μέρους των συναδέλφων, συνεργατών και φοιτητών της Φαίδρας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης και, με την ιδιότητα του Προέδρου του Τμήματος, εκπροσωπώντας τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Αθανάσιο Δημόπουλο και τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών καθηγητή Κώστα Βαρώτσο, θα ήθελα να απευθύνω λίγα λόγια εις μνήμην της.

Η Φαίδρα, ένα από τα νεαρότερα μέλη του Τμήματος, υπήρξε υπό μία έννοια, ‘τέκνο’ και του ΜΙΘΕ. Από τους πρώτους πτυχιούχους του Τμήματος, στο οποίο εισήχθη τον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας του, το 1995, αποφοίτησε το 1999 με Άριστα. Οι παλαιότεροι από τους συναδέλφους που βρίσκονται σήμερα εδώ – άλλοι υπηρετώντας ως εν ενεργεία μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και άλλοι, έχοντας αφυπηρετήσει, ως ομότιμοι πια καθηγητές του Πανεπιστημίου μας–, όχι μόνο τη θυμόμαστε ως φοιτήτριά μας αλλά και αισθανόμαστε υπερήφανοι που υπήρξε φοιτήτριά μας, και υπήρξαμε καθηγητές της.

Μετά την αποφοίτησή της πραγματοποίησε λαμπρές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποκτώντας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα το 2000 και Διδακτορικό στην Ιστορία της Επιστήμης το 2004, υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου καθηγητή Robert Fox. Από το 2009 υπηρετούσε στο Τμήμα ΜΙΘΕ, αρχικά σε θέση Λέκτορα και στη συνέχεια σε θέση Επίκουρης Καθηγήτριας.

Η θητεία της στο Πανεπιστήμιό μας, αλλίμονο, ήταν πολύ σύντομη. Όμως, έστω και σε αυτά τα λίγα χρόνια κατόρθωσε να διακριθεί τόσο ως ερευνήτρια όσο και ως δασκάλα. Ιδιαιτέρως θέλω να τονίσω ότι υπήρξε η ‘ψυχή’ ενός πολύ σημαντικού διεθνούς ερευνητικού προγράμματος, του STEP (Science and Technology in the European Periphery) το οποίο συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς από πολλές ευρωπαϊκές κ.ά. χώρες, για τη μελέτη του επιστημονικού και τεχνολογικού φαινομένου στην περιφέρεια της Ευρώπης από τους νεότερους χρόνους ως σήμερα.

Η Φαίδρα ήταν πρότυπο νέου επιστήμονα, με λαμπρή και πολλά υποσχόμενη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ιδιαίτερα αγαπητή στους συναδέλφους της αλλά και στους φοιτητές του Τμήματος. Συγχρόνως υπήρξε μια εξαίρετη προσωπικότητα, με ακαδημαϊκό ήθος, σεμνότητα, ευγένεια, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια και ευαισθησία για τα κοινά (στο πλευρό πάντοτε των αδύνατων και των κατατρεγμένων).

Όλοι οι συνάδελφοί της από το Τμήμα ΜΙΘΕ αισθανόμαστε ανείπωτη θλίψη για τον πρόωρο χαμό της και εκφράζουμε βαθειά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους οικείους της.
Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας Φαίδρα!

Καθηγητής Ι. Χριστιανίδης
Πρόεδρος Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης