Με τη βράβευση των νικητών στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός «Cassini Scientist for a day – 2017» που φέτος διοργάνωσε για την Ελλάδα ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την υποστήριξης της ομάδας διάχυσης της Αστρονομίας και Διαστημικής “SpaceGates”.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθ. Κωνσταντίνος Βαρώτσος, η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Αν. Καθ. Δέσποινα Χατζηδημητρίου και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής.
Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνει η NASA και η ESA και σκοπό έχει την εξοικείωση των παιδιών με το διάστημα και τις διαστημικές αποστολές. Αφορά στο διαστημόπλοιο Cassini, που βρίσκεται σε τροχιά στο σύστημα του πλανήτη Κρόνου και μελετά τον ίδιο τον πλανήτη, τους δακτυλίους και τους δορυφόρους του. Η τεράστια συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτέλεσε ευρωπαϊκό ρεκόρ. Ειδική ομάδα της NASA είχε επιλέξει τρεις πιθανούς στόχους παρατήρησης: τους πίδακες του Εγκέλαδου, τις λίμνες του Τιτάνα και το «εξάγωνο» του Κρόνου και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν έναν από αυτούς και να επιχειρηματολογήσουν επιστημονικά για την επιλογή τους. Καθένας από τους στόχους έχει ιδιαίτερη επιστημονική αξία και στην πραγματικότητα το Cassini θα παρατηρήσει και τους τρεις.
Για τη διαστημική αποστολή Cassini και τα ευρήματα της στο σύστημα του Κρόνου μίλησαν ο Δρ. Νίκος Σέργης από την Ακαδημία Αθηνών και η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου από το Jet Propulsion Laboratory της NASA. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν διαγωνιζόμενοι από όλη την Ελλάδα, κηδεμόνες και καθηγητές τους. Τη βράβευση έκαναν μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ενώ οι νικητές είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τις νικητήριες εκθέσεις τους από το βήμα της Μεγάλης Αίθουσας. Το ίδιο βράδυ οι νικητές και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον Κρόνο και άλλους αστρονομικούς στόχους με το τηλεσκόπιο του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου.
Στη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, πιστεύουμε ότι η ενημέρωση του κοινού και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Αστρονομίας και Διαστημικής είναι δυνατόν να εμπνεύσει και να οδηγήσει στη δημιουργία της επόμενης γενιάς ταλαντούχων επιστημόνων.