Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

01.12.2014

Ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών για την απώλεια του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Ακαδημαϊκού Δ. Τριχόπουλου - 1/12/2014

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχασε σήμερα ένα από τα πλέον επίλεκτα και διακεκριμένα μέλη της Κοινότητάς του, τον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Ακαδημαϊκό Δημήτριο Τριχόπουλο. Ο εκλιπών υπήρξε εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, με πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο, το οποίο τύγχανε παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά και γενικότερα ένας σοφός Άνθρωπος.

Ο Δημήτριος Τριχόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο το 1938. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Harvard και Οξφόρδης. Ήταν Καθηγητής Επιδημιολογίας και Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α., και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Διευθυντής στο αντίστοιχο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Πρόσεδρος Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Karolinska της Στοκχόλμης στη Σουηδία και ως Διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας και του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Πανεπιστημίου Harvard.

Ήταν επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας της Σουηδίας, μέλος της Εταιρείας Τιμών Δημόσιας Υγείας των Η.Π.Α. και επίτιμος εταίρος (honorary fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Ήταν, επίσης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας και της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελγίου. Είχε τιμηθεί από τη γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Βόλου και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ήταν ακόμα Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Θράκης.

Η έρευνά του είχε επικεντρωθεί στην αιτιολογία των κακοήθων νεοπλασιών για την οποία είχε λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των: βραβείου Julius Richmond για την ανακάλυψή του για το ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και του βραβείου Brinker του Ιδρύματος Susan Komen των Η.Π.Α. για την έρευνά του στον καρκίνο του μαστού και του Μεταλλίου Τιμής (Medal of Honour) του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το όλο έργο του. Το ιατρικό περιοδικό The Lancet έχει συμπεριλάβει εργασία του Δ. Τριχόπουλου μεταξύ είκοσι επτά κομβικών εργασιών για την Ιατρική από τους Ιπποκρατικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή.

Οι Πρυτανικές Αρχές, συμμεριζόμενες και διερμηνεύοντας τα συναισθήματα  όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ε.Κ.Π.Α., εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την πρόωρη απώλεια ενός λαμπρού πανεπιστημιακού Δασκάλου, ενός ολοκληρωμένου Ανθρώπου, του Δημήτρη Τριχόπουλου. Ο βίος του, το έργο του και γενικότερα η πορεία και η όλη στάση ζωής του θα αποτελούν πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδιάζει, πέραν της συμμετοχής στις εκδηλώσεις πένθους για τον θάνατό του, να τιμήσει τη μνήμη του και με τη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων.