Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

29.02.2016

Ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών 29/2/2016

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. στη Συνεδρία της 25ης/02/2016 συζήτησε, μεταξύ άλλων, το θέμα των περιστατικών κλοπών σε πανεπιστημιακούς χώρους, τα οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν μια εξαιρετικά ανησυχητική συχνότητα.

Η φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων του ΕΚΠΑ στις 4 Πανεπιστημιουπόλεις (Ζωγράφου, Γουδή, Κέντρου και Δάφνης) πραγματοποιείται από:

  1. Το υπάρχον προσωπικό φύλαξης, το οποίο τα τελευταία χρόνια  μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να ανανεώνεται από την Πολιτεία με αντίστοιχες θέσεις.
  2. Την ανάδοχο εταιρεία φύλαξης, μέσω διαγωνισμού. Η σχετική δαπάνη (άνω του 1.000.000 €) βαραίνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.

Το εντεταλμένο προσωπικό φύλαξης του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο των ενεργειών που δύναται να πραγματοποιήσει, έχει μέχρι σήμερα αποτρέψει αρκετά περιστατικά παραβατικών ενεργειών.

Σημειώνεται ότι, από τα περίπου 9.000.000 € της συνολικής κρατικής επιχορήγησης προς το ΕΚΠΑ, περισσότερο του 12% δεσμεύεται για δαπάνες φύλαξης, το 22% για την καθαριότητα, το 45% για τη ΔΕΗ, το 10% για άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (τηλεπικοινωνίες, φυσικό αέριο, ύδρευση, πετρέλαιο κ.ά.) και 10% για όλες τις υπόλοιπες δαπάνες. Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν επανειλημμένα θέσει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την παρατεταμένη υποχρηματοδότηση στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Η Σύγκλητος συνεχώς διεκδικεί αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, και για την ενίσχυση της φύλαξης.

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η παρατεταμένη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Ιδρύματος, οι Πρυτανικές Αρχές, σε συνεργασία με τους Κοσμήτορες, τους Προέδρους και την Τεχνική Υπηρεσία, έχουν προβεί και προβαίνουν, στο μέτρο του εφικτού, σε σειρά ενδεδειγμένων ενεργειών που ενισχύουν την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων. Ενδεικτικά:

  • Όλο το προσωπικό φύλαξης του ιδρύματος τοποθετήθηκε αποκλειστικά σε θέσεις που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των χώρων, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια αυτό να αυξηθεί άμεσα είτε μέσω μετακινήσεων από άλλους φορείς είτε με αλλαγή ειδικότητας.
  • Εκπονήθηκε ένα βελτιωμένο σχέδιο φύλαξης, κυρίως στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, το οποίο θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, αμέσως μετά τη λήξη της ισχύουσας διετούς σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία φύλαξης, το καλοκαίρι του 2016. Για το σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί αύξηση της δαπάνης για τη φύλαξη, περίπου κατά 50%.
  • Ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες ένα μεγάλο έργο για το φωτισμό της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.
  • Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από τον ΕΛΚΕ για την επιστασία ερευνητικών χώρων.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους των Τμημάτων για την τοποθέτηση συναγερμών σε ενδεδειγμένες θέσεις, καθώς και ο εντοπισμός και η ασφάλιση από την Τεχνική Υπηρεσία τρωτών σημείων εισόδου στα κτήρια.
  • Επισκευάστηκαν και εξασφαλίστηκε η λειτουργία του τζιπ και της μοτοσυκλέτας περιπολίας στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
  • Τοποθετήθηκαν Επόπτες σε όλα τα κτήρια.
  • Έχει γίνει επανειλημμένως επικοινωνία, σε υψηλό επίπεδο, με τις αρμόδιες αρχές για την αποτροπή παραβατικών πράξεων σε χώρους του Πανεπιστημίου.

Οι προσπάθειες αυτές, οι οποίες ξεκίνησαν από την άνοιξη του 2015, συνεχίζονται αδιαλείπτως και έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ωριμότητας που λογικά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα οποία θα γίνουν αντιληπτά από την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Το πρόβλημα είναι δύσκολο να επιλυθεί στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, απαιτεί πόρους, χρόνο και προσπάθεια, αλλά κυρίως συνεργασία όλων των οργάνων και των μελών του Πανεπιστημίου μας καθώς και πολυεπίπεδη συνδρομή της Πολιτείας.