Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

29.12.2014

Ανακοίνωση Καθηγητών του Τμήματος Πληροφορικής-Τηλ/νιών (23/12/14)

Τριανταπέντε (35) από τα σαράντα (40) μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους την κατάληψη του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης του Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ), που παρέλυσε για πολλές μέρες (από τις 5/12 έως τις 9/12) τις επικοινωνίες του Ε.Κ.Π.Α, περιλαμβανομένων των Νοσοκομείων του.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη πραγματοποιήθηκε βάσει πλαισίου των ΕΑΑΚ σε υποτιθέμενη γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών στην οποία όμως συμμετείχαν λιγότερο από το 5% του συνόλου των φοιτητών και επιβλήθηκε από κουκουλοφόρους ροπαλοφόρους που απειλούσαν τους εργαζομένους εκεί.
Η κατάληψη έληξε με απόφαση επόμενης γενικής συνέλευσης φοιτητών η οποία ήταν πολύ μαζικότερη της προηγούμενης και η οποία καταδίκασε την προηγούμενη απόφαση και ζήτησε συγγνώμη από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την παράνομη ενέργεια.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης των μελών Δ.Ε.Π.:

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ανακοίνωση Καθηγητών του Τμήματος  (23/12/2014)

Με αφορμή πρόσφατα συμβάντα, οι υπογράφοντες, καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, θέλουμε να εκφράσουμε κάποιες γενικότερες σκέψεις για τις κινητοποιήσεις στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, με το «δημοκρατικό» πρόσχημα μερικών δεκάδων ψήφων, να θέτουν εκτός λειτουργίας βασικές υποδομές του ΕΚΠΑ, όπως το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου. Τέτοιες ενέργειες είναι σκοταδιστικές, απομονώνουν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες φοιτητές, ερευνητές, εργαζόμενους και σημαντικούς φορείς, όπως τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, και δυσφημίζουν διεθνώς το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Ενέργειες σαν αυτή, με οποιοδήποτε «ιδεολογικοπολιτικό» περίβλημα, έχουν σαν αποτέλεσμα την απαξίωση του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου και συμβάλλουν στην υποβάθμιση που έχει επιτελεστεί σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Πολιτεία και με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς από την αρχή της οικονομικής κρίσης της τελευταίας πενταετίας. Είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, συμπληρωματικές διεργασίες που η μία βοηθάει την άλλη προς τη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Επιπλέον, η θλίψη και ανησυχία μας γίνονται βαθύτερες όταν στην ενέργεια αυτή συμμετείχαν και κουκουλοφόροι με ρόπαλα που απείλησαν τους εργαζόμενους. Η τρομοκρατία, ο εκφοβισμός, οι απειλές, οι ενοχοποιήσεις, με οποιαδήποτε «απελευθερωτικό» πρόσχημα και εάν επενδύονται, στο τέλος στρέφονται, νομοτελειακά, κατά της πλειοψηφίας και μοναδικό στόχο έχουν την χειραγώγησή της. Ο φόβος δεν έχει χώρο στην κοινωνία και πολύ περισσότερο στο Πανεπιστήμιο.
Θέλουμε να φωνάξουμε ΟΧΙ στο φόβο, μαζί με τους φοιτητές μας. Να κάνουμε προσπάθεια μαζί με τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ φοιτητές μας, σε πλαίσια αλληλοσεβασμού απόψεων, να κρατηθούμε όρθιοι και να μη σβήσει η πεμπτουσία του Δημόσιου Πανεπιστημίου, να αναδείξουμε ποιότητα διδασκαλίας και έρευνας μέσα στην περιρρέουσα δυσοσμία. Αυτή είναι μια πραγματικά επαναστατική πράξη. Η καταστροφή, η ερήμωση, η απαξίωση εδραιώνουν το χάος και το φόβο, και παρέχουν δικαιολογία για μέτρα καταστολής, αυτά που ήδη γνωρίζουμε και αυτά που ονειρεύονται να επιβάλουν όσοι μιλούν εν ονόματι της πλειοψηφίας ερήμην της.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι σε κρίσιμη καμπή. Η κοινωνία μας είναι σε κρίσιμη καμπή. Δεν υπάρχουν περιθώρια απάθειας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την εκπροσώπησή μας σε ομάδες που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Παρόλα τα προβλήματα, παρόλη την υπονόμευσή του, το Πανεπιστήμιο ήταν και παραμένει πηγή δημιουργίας και δημοκρατίας, χώρος όπου ελεύθερες φωνές ακόμη μπορούν να ηχούν. Αυτές θέλουν να σιγήσουν όσοι σπέρνουν απαξίωση και φόβο.

Το κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω από τους συνολικά 40 καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών:

1.    Αλωνιστιώτη Αθανασία, Επικ. Καθηγήτρια
2.    Αχλιόπτας Δημήτριος, Καθηγητής
3.    Βαρουτάς Δημήτριος, Επικ. Καθηγητής
4.    Γκιζόπουλος Δημήτριος, Αναπλ. Καθηγητής
5.    Γουνόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής
6.    Δελής Αλέξιος, Καθηγητής
7.    Ελευθεριάδης Αλέξανδρος, Αναπλ. Καθηγητής
8.    Εμίρης Ιωάννης, Καθηγητής
9.    Ζησιμόπουλος Βασίλειος, Καθηγητής
10.    Θεοδωρίδης Σέργιος, Καθηγητής
11.    Θεοχάρης Θεοχάρης, Καθηγητής
12.    Ιωαννίδης Ιωάννης, Καθηγητής
13.    Καράλη Ιζαμπώ, Επικ. Καθηγητής
14.    Κιαγιάς Αγγελος, Επικ. Καθηγητής
15.    Κολλιόπουλος Σταύρος, Αναπλ. Καθηγητής
16.    Κοτρώνης Ιωάννης, Επικ. Καθηγητής
17.    Καλουπτσίδης Νικόλαος, Καθηγητής
18.    Κουμπαράκης Εμμανουήλ, Καθηγητής
19.    Κουρουπέτρογλου Γεώργιος, Αναπλ. Καθηγητής
20.    Μαθιόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής
21.    Μανωλάκος Ηλίας, Αναπλ. Καθηγητής
22.    Μαρούλης Δημήτριος, Καθηγητής
23.    Μεράκος Λάζαρος, Καθηγητής
24.    Μισυρλής Νικόλαος, Καθηγητής
25.    Πασχάλης Αντώνιος, Καθηγητής
26.    Ροντογιάννης Παναγιώτης, Αναπλ. Καθηγητής
27.    Ρουσσοπούλου Δημ.-Ισιδ. , Επικ. Καθηγητής
28.    Σμαραγδάκης Ιωάννης, Αναπλ. Καθηγητής
29.    Σταματόπουλος Παναγιώτης, Επικ. Καθηγητής
30.    Σταυρακάκης Ιωάννης, Καθηγητής
31.    Σφηκόπουλος Θωμάς, Καθηγητής
32.    Τζαφέρης Φίλιππος, Επικ. Καθηγητής
33.    Τσαλγατίδου Αφροδίτη, Αναπλ. Καθηγήτρια
34.    Χατζηευθυμιάδης Ευστάθιος, Αναπλ. Καθηγητής
35.    Χατζόπουλος Μιχάλης, Καθηγητής