Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Σημαντικά Γεγονότα » Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

Προβολή Σημαντικού Γεγονότος

02.10.2016

30η Σεπτεμβρίου: ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

30/9/2016

 

Με το Προεδρικό διάταγμα 1/2007 καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. Οι εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογιών, εκφώνηση ομιλιών και κατάθεση στεφάνων στις έδρες των Νομών και Επαρχιών.

Στην Αθήνα αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου του Β’, ομιλία από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, καθώς και σειρά άλλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στην ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα «ως μια ημέρα αναστοχασμού του έργου και της προσφοράς επιφανών προσωπικοτήτων, που σε κάποια χρονική συγκυρία, συνήθως δυσχερή, αποφάσισαν να συνδράμουν και να ενισχύσουν κάποια δράση ή ενέργεια της Ελληνικής Πολιτείας, επ’ ωφελεία του γενικότερου καλού και της προκοπής του Λαού μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσουμε ότι το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις χορηγίες ευπόρων Ελλήνων, τόσο του εξωτερικού, όσο κυρίως και του εσωτερικού. Πολλά είναι τα εμβληματικά δημόσια Ιδρύματα του νεοσύστατου Κράτους μας που είναι προϊόν δωρεάς. Το ίδιο ισχύει και για πολλά κοινωφελή κτήρια σε όλον τον 19ο αιώνα: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ακριβώς ακόμα και η ιστορία πίσω από την ονομασία του αναδεικνύει τη δράση ενός μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη, του Ιωάννη Δομπόλη και έτσι από το "Οθώνειον Πανεπιστήμιον" προέκυψε το "Εθνικόν Πανεπιστήμιον" και το "Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον", που μετέπειτα συνενώθηκαν στο «Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών», η Ακαδημία Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη τότε, αλλά και οι νέες εγκαταστάσεις της σήμερα, και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για να μείνουμε στα ιστορικά παιδευτικά – πνευματικά Ιδρύματα, είναι "καρποί" μεγάλων χορηγιών επιφανών ευεργετών – δωρητών. (…)

» Επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Αρεταίος, ο Αιγινήτης, ο Ζάππας, ο Συγγρός, ο Δομπόλης, ο Αρσάκης, ο Αβέρωφ, ο Πάγγας, οι Ζωσιμάδες, ο Βαρβάκης, ο Σίνας, ο Μπενάκης, ο Καπλάνης, ο Μαρασλής, ο Ευγενίδης, ο Ανάργυρος, οι αδερφοί Ριζάρη, η Έλενα Βενιζέλου, ο Σιβιτανίδης, ο Σισμανόγλου και τόσοι πολλοί άλλοι, που είναι αδύνατον να μνημονευθούν όλοι εδώ σήμερα, αλλά και πιο πρόσφατα ο Ωνάσης και ο Νιάρχος, μεταξύ πολλών άλλων, προσέφεραν στην Ελληνική Πολιτεία σημαντικές υποδομές ή ενίσχυσαν σημαντικά υπάρχουσες, ιδιαιτέρως σε δύσκολες στιγμές. Τα έργα και τα μνημεία των ευεργεσιών τους στέκουν αγέρωχα σήμερα και αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις οργανικές, κεντρικές Μονάδες της σύγχρονης ζωής!».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε και στη λειτουργία των Κληροδοτημάτων, για τα οποία μεγάλοι Ευεργέτες διέθεσαν την περιουσία τους στις περισσότερες περιπτώσεις με κύριο σκοπό τη μόρφωση ασθενέστερων οικονομικά μαθητών και φοιτητών, ειδικότερα για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο τη διετία 2014-2016 το Ε.Κ.Π.Α. μέσω των Κληροδοτημάτων του χορήγησε περισσότερα από 4.000.000€ σε υποτροφίες και βραβεία!

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Δημόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «η παρατεταμένη οικονομική κρίση και ταυτόχρονα η εκρηκτική αύξηση των προσφυγικών ροών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης και προσφοράς, τόσο στους ευάλωτους πληθυσμούς και στον αδύναμο και πάσχοντα συνάνθρωπο, όσο και στην Πολιτεία που δοκιμάζεται στα απώτατα όρια αντοχής του άλλοτε συνεκτικού κοινωνικού ιστού».