Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Προβολή ανακοίνωσης

Προβολή Ανακοίνωσης

12.12.2017

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του ΤΑΓΦ Μάριου Βύρωνος Ραϊζη (1931-2017)

Η κηδεία θα γίνει στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου, την Τρίτη 12/12/2017, στις 2.00 μμ.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του ΤΑΓΦ

Μάριου Βύρωνος Ραϊζη (1931-2017)

 

Το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει τη βαθειά λύπη του για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του ΤΑΓΦ Μάριου Βύρωνος Ραϊζη, ενός από τα ιδιαίτερα ενεργά μέλη του Τμήματος,  που ανέδειξε το ΤΑΓΦ διεθνώς, εμψυχωτή των Αγγλικών Σπουδών στην Ελλάδα.

 

Με μεταπτυχιακό τίτλο Master of Science (M.Sc.) από το Πανεπιστήμιο Purdue των Η.Π.Α. και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) από το New York University, ο καθηγητής Μάριος-Βύρων Ραΐζης εξελέγη μέλος του ΤΑΓΦ το 1978 και εξελίχθηκε σε Καθηγητή Α’ Βαθμίδας στην Αγγλική Φιλολογία. Η ακαδημαϊκή και διοικητική συμβολή του υπήρξε αποφασιστική στη διαμόρφωση της δομής και λειτουργίας του ΤΑΓΦ και το 1982 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος, θέση στην οποία υπηρέτησε ως το 1986 και στην οποία επανεξελέγη για την περίοδο 1991-1993.

Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του ομότιμου καθηγητή Μάριου-Βύρωνα Ραΐζη επικεντρώνονται στην αγγλική Μεταφυσική και Ρομαντική ποίηση, καθώς και στις συγκριτικές μελέτες της ελληνικής και αγγλικής γραμματολογίας. Έχει μελετήσει και μεταφράσει στα αγγλικά σύγχρονη ελληνική ποίηση. Κυρίως όμως διακρίθηκε διεθνώς για τις μελέτες του πάνω στον Λόρδο Βύρωνα: πέρα από την αρθρογραφία και βιβλιογραφία του επί των θεμάτων του Βυρωνισμού και του συναφούς λογοτεχνικού Φιλελληνισμού, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Βυρωνικής Εταιρείας από το 1988 και συν-Προεδρεύων της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας, τίτλος που του έχει απονεμηθεί δια βίου τιμητικώς. Εξελέγη ομόφωνα Ομότιμος Καθηγητής του ΤΑΓΦ το 1999.

Η κηδεία θα γίνει στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου, την Τρίτη 12/12/2017, στις 2.00 μμ.