Ολοκλήρωση του 1ου κύκλου του προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στη Πράξη»
Υπό την αιγίδα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας
Με την υποστήριξη των εταιριών: Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΔΕΗ Α.Ε.,
Εθνική Τράπεζα, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, Pfizer ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
Ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου, ο πρώτος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη», από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών επέλεξε νέα και δημιουργικά άτομα που είχαν κατά νου μια ή περισσότερες επιχειρηματικές ιδέες για να αποκτήσουν τα αναγκαία εφόδια και να τις υλοποιήσουν. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2014 και τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο 2015. Η διαδικασία αξιολόγησης ξεκίνησε με την υποβολή των επιχειρηματικών προτάσεων. Για την καλύτερη επιχειρηματική πρόταση θεσπίστηκε χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ σε αναγνώριση αυτής της προσπάθειας.
Οι επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάστηκαν ενώπιον κοινού και τις οποίες αξιολόγησε 5μελής επιτροπή ήταν:
Η 5μελής επιτροπή έλαβε υπόψη τα εξής κριτήρια:
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στην Πράξη», μέσω του Εργαστηρίου Επενδυτικών Εφαρμογών του ΕΚΠΑ ετοιμάζονται να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Κάποιοι, βρίσκονται ήδη στον επαγγελματικό στίβο και, μέσω της τεχνογνωσίας που έλαβαν, επιδιώκουν να δώσουν νέα ώθηση στην επιχείρησή τους.
Ο κ. Σάββας Σαββάκης ανακηρύχθηκε νικητής και έλαβε χρηματικό βραβείο αξίας 3.000€ το οποίο προσέφερε η εταιρεία Pfizer ΕΛΛΑΣ. Ο κ. Σαββάκης ασχολείται με την κατασκευή μηχανής εσωτερικής καύσης που επιτρέπει την παραγωγή της ίδιας ισχύος με πολύ μικρότερο βάρος και όγκο, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση. Ήδη, η πατέντα της εφεύρεσης έχει κατοχυρωθεί σε 14 χώρες, ενώ έχει λάβει διάκριση στον διαγωνισμό της Honda Europe.
Η κα Βενέτη, θεωρεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως «Συντεταγμένος οδικός χάρτης προς το επιχειρείν». Η επιχειρηματική της ιδέα είναι η μετατροπή της παραδοσιακής ενδυμασίας της μουσουλμάνας για την κεφαλή σε… κόσμημα.
Η κα Καμπάνη δήλωσε ότι «η συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα «Η επιχειρηματικότητα στην Πράξη» αποτέλεσε για εμένα αφενός τιμή, καθώς γνώρισα δέκα υπέροχους συμμαθητές-συνεργάτες, λαμπρά μυαλά, με ήθος και υψηλές αξίες και αφετέρου εμπειρία ζωής καθώς είχα την ευκαιρία να διδαχθώ σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες, από εξαίρετους διδάσκοντες, ο καθένας κορυφή στον τομέα του, οι οποίες θα βοηθήσουν την επιχειρηματική μου ιδέα και θα οδηγήσουν το «Περί ύπνου» στο να πρωτοστατήσει επάξια στον επιχειρηματικό στίβο».
Ο κ. Γιαννιός αν και δεν παρουσίασε αλλά παρακολούθησε το πρόγραμμα, ανέφερε ότι «Το πρόγραμμα αποτέλεσε για μένα μία πρώτη και ουσιαστική επαφή με τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας από ιδιαίτερα καταρτισμένους ανθρώπους του χώρου. Η βοήθεια που πήρα ειδικά σε επίπεδο δόμησης της σκέψης μου για τον άρτιο σχεδιασμό του όποιου μελλοντικού επιχειρηματικού μου σχεδίου είναι πραγματικά σημαντική».
«Μέσω του προγράμματος του ΕΚΠΑ, μπορώ όχι μόνο να αξιολογήσω οποιαδήποτε επενδυτική ιδέα, αλλά να κάνω και ταμειακό προγραμματισμό», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι φιλοδοξία του είναι σε μία τριετία να έχει στην Ελλάδα το μονοπώλιο στη μεταφορά του γόνου.
«Ο βασικός στόχος του Προγράμματος ήταν να συνεισφέρει στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και στη μετατροπή επιχειρηματικών ιδεών σε πράξη. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και μια ομάδα νέων ανθρώπων ανοίγει τα φτερά της και επιχειρεί» τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής κ. Νικόλαος Μυλωνάς.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://epefa.econ.uoa.gr, τηλ. 210 368 9460