Μπορούμε να ζούμε μέχρι τα 100; Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην επιστημονική εκδήλωση με τίτλο “Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος”, που διοργάνωσε από 8-10 Σεπτεμβρίου το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος, 8-10 Σεπτεμβρίου στη Σάμο, κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ναι, ο στόχος αυτός είναι πλέον εφικτός.
Επειδή ωστόσο, δεν αρκεί να ζούμε μόνο πολύ, αλλά και ποιοτικά, οι επιστήμονες παρουσίασαν όλα τα νέα ερευνητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι και ο δεύτερος στόχος, αυτός της υγιούς γήρανσης, μπορεί να επιτευχθεί. Oι σύγχρονες εξελίξεις στην Ογκολογία, στη Χειρουργική, στη Γυναικολογία, στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική, η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους, η άσκηση και η σωστή διατροφή, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και η σωστή διαχείριση των λοιμώξεων στους υπερήλικες μπορούν να συμβάλουν στη μακροζωία.
Στην εκδήλωση έγινε επίσης εκτενής αναφορά στη σημασία της επεμβατικής καρδιολογίας στην προώθηση της μακροζωίας. Με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, που επιτρέπουν τη διενέργεια χειρουργικών πράξεων ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες, μπορούμε πλέον να αναστρέψουμε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις και να παρατείνουμε τον βίο σε υπερήλικους ασθενείς. Ας μην ξεχνάμε, ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.
“Τις τελευταίες δεκαετίες, οι φαρμακευτικές και επεμβατικές εξελίξεις στην καρδιαγγειακή ιατρική οδήγησαν στην μείωση της καρδιαγγειακής θνητότητας, της πρώτης αιτίας θνητότητας παγκοσμίως, βελτιώνοντας την επιβίωση των καρδιολογικών ασθενών και προάγοντας την μακροζωία. Αλλά και η ανακάλυψη νεότερων χημικοθεραπευτικών και ανοσοκατασταλτικών σκευασμάτων βελτίωσε την πρόγνωση καρκινοπαθών και ασθενών με χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα, νοσήματα που μέχρι πριν από κάποια χρόνια θεωρούνταν ανίατα”, τόνισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, ο Καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Τα αισιόδοξα επιστημονικά πορίσματα του Συνεδρίου της Σάμου έρχονται σε συνέχεια της σημαντικής επιδημιολογικής μελέτης ‘ΙΚΑΡΙΑ’, που πραγματοποιήθηκε το 2009 από την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έδειξε ότι το φαινόμενο της μακροζωίας, πέρα από την Ικαρία, αφορά και τα γειτονικά νησιά του Νομού Σάμου. Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή είναι μία από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τα υψηλότερα ποσοστά μακροβιότητας!