Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Κοινωνική Δράση » Προβολή Κοινωνικής Δράσης

Προβολή Κοινωνικής Δράσης

03.07.2017

Επιστημονικές αποστολές του ΕΚΠΑ σε Λέσβο και Αμύνταιο

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται με επιστημονική αποστολή του επιτόπου στη σεισμόπληκτη περιοχή της Λέσβου από το απόγευμα της 12ης Ιουνίου, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού μεγέθους 6.1 που έπληξε το νησί. Επίσης, βρέθηκε στο Αμύνταιο, σε μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στον ελλαδικό χώρο, μεγέθους 80 εκατομ. κυβικών μέτρων, που εκδηλώθηκε στις 9 Ιουνίου στα Λιγνιτωρυχεία της Δ.Ε.Η. και κοντά στον οικισμό Παντελεήμονας, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις.


Επιστημονική Αποστολή του ΕΚΠΑ στη σεισμόπληκτη περιοχή της Λέσβου

Επιστημονική αποστολή του ΕΚΠΑ βρίσκεται επιτόπου στη σεισμόπληκτη περιοχή της Λέσβου από το απόγευμα της 12ης Ιουνίου, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού μεγέθους 6.1 που έπληξε το νησί.

Η αποστολή έχει ως στόχο να διερευνήσει τη σεισμική ακολουθία, να καταγράψει τα γεωδυναμικά φαινόμενα, τις επιπτώσεις, τις βλάβες και την ποιοτική και ποσοτική διαφοροποίησή τους στην πληγείσα περιοχή, καθώς και να εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων για τη συνεχή παρακολούθηση της σεισμικής ακολουθίας.

Επιπρόσθετος στόχος της αποστολής είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και υποστήριξης στους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχέστερα η έκτακτη ανάγκη και να αμβλυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις του φαινομένου.

Χρησιμοποιούνται προηγμένες μεθοδολογίες αποτύπωσης της κατάστασης και των βλαβών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και ειδικά συστήματα ανίχνευσης των ζημιών. Τα δεδομένα που προκύπτουν δημοσιεύονται ανοιχτά στο websiteτου ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων», www.edcm.edu.gr.

Την επιστημονική ομάδα της αποστολής συγκροτούν οι Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ και Διευθυντής του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων», Νίκος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας & Τεχνικής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και ΓεωπεριβάλλοντοςBαρβάρα Αντωνίου, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ, Σκούρτσος Εμμανουήλ, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ, Μανώλης Ανδρεαδάκης, MSc Γεωλόγος ΕΚΠΑ και Σπύρος Μαυρούλης, MSc Γεωλόγος ΕΚΠΑ.

Επισυνάπτεται ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό.

Video από την εναέρια (UAV) αποτύπωση της κατάστασης στη Βρίσα μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.




 

...................................


Κατολίσθηση στο Αμύνταιο: επείγουσα επιστημονική & τεχνική συνδρομή του ΕΚΠΑ στο Δήμο Αμυνταίου

Μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στον ελλαδικό χώρο, μεγέθους 80 εκατομ. κυβικών μέτρων εκδηλώθηκε στις 9 Ιουνίου στα Λιγνιτωρυχεία της Δ.Ε.Η. και κοντά στον οικισμό Παντελεήμονας, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις.

Η κατολίσθηση αναπτύχθηκε σε έκταση 10 km2 περίπου, εντός και εκτός ορυχείου, σε ένα χώρο γεωδυναμικά ενεργό. Σημαντικό τμήμα μηχανολογικού εξοπλισμού της Δ.Ε.Η. με υπολογιζόμενο κόστος στα 60 εκατομ. ευρώ καταστράφηκε, ενώκρίθηκε σκόπιμη η εκκένωση του οικισμού Παντελεήμονας.

Αμέσως μετά την εκδήλωση των κατολισθητικών φαινομένων ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Καταστροφών και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμιος Λέκκας επισκέφτηκε το χώρο, πραγματοποιήθηκε άμεση διερεύνηση του φαινομένου και προτάθηκαν μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.

Το Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η. θα πραγματοποιήσει γεωτεχνικές έρευνες, θα αποτυπώσει το νέο ανάγλυφο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα παρακολουθήσει τις μετακινήσεις με τη βοήθεια σύγχρονων δορυφορικών συστημάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα και να αποκατασταθεί η λειτουργία του ορυχείου.

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό. Video από στο σημείο μπορείτε να δείτε εδώ.