Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Φοιτητικά Θέματα » Προβολή Φοιτητικού Θέματος

Προβολή Φοιτητικού Θέματος

08.08.2014

Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη- Προκήρυξη για εισαγωγή νέων φοιτητών 2014-2015

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: μέχρι 14/8/2014

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικο και Καποδιστριακο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Ευριπίδου 14, 5ος Όροφος, Αθήνα 10559

Tηλ. +30 210 3689827 Φαξ. +30 210 3689809

Ηλ. Ταχ.: info[at]UADPhilEcon[dot]gr

 

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή νέων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

 

Το UADPhilEcon απευθύνεται σε πτυχιούχους με στόχο μεταπτυχιακές σπουδές προς την κατεύθυνση ενός Διδακτορικού στην Οικονομική Επιστήμη.

Το Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΣ) δίνει έμφαση στην οικονομική θεωρία  και τις εφαρμογές της και αντιλαμβάνεται  τα οικονομικά ως κοινωνική επιστήμη, περιλαμβάνοντας μαθήματα που την αναδεικνύουν ως τέτοια, ενώ παράλληλα θεωρεί απαραίτητη την κατανόηση σε βάθος των μαθηματικών και ποσοτικών τεχνικών.

Το UADPhilEcon αποτελείται από δύο φάσεις. Φάση 1: Διετής παρακολούθηση εντατικών μαθημάτων (στην αγγλική γλώσσα). Η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται μεταξύ 3-9 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες, και είναι υποχρεωτική.  Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Φάσης 1 απονέμεται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οικονομική Επιστήμη (Master of Philosophy in Economics). Φάση 2: Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, η επιτυχής υποστήριξη της οποίας οδηγεί στην απονομή Διδακτορικού Διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη (Dοctor of Philosophy in Economics).

Στο UADPhilEcon δεν χρεώνονται δίδακτρα. Αυτό μπορεί να αλλάξει με νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο ή με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Ό,τι σχετικό όμως αποφασιστεί δε θα επηρεάσει τους φοιτητές που θα εισέλθουν στο πρόγραμμα το ακαδημαϊκό έτος 2014-15.  Αντί για δίδακτρα ή τέλη απαιτείται η ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στις ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, που ενδεικτικά περιλαμβάνουν βοήθεια σε διδασκαλία και ασκήσεις φοιτητών, συμμετοχή σε επιτηρήσεις, βοήθεια σε έρευνα, κλπ. Δεν υπάρχει δυνατότητα υποτροφιών από πόρους του Προγράμματος.

Το UADPhilEcon επιμένει στην πολιτική αυστηρής αμεροληψίας απέναντι σε όλους τους υποψήφιους. Το UADPhilEcon απευθύνεται σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Η διαδικασία επιλογής φοιτητών γίνεται μία φορά το χρόνο και πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο η Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτήσεων (ΕΑΑ) αξιολογεί τις αιτήσεις των υποψηφίων με βάση τα στοιχεία που εμπεριέχονται στους φακέλους τους και επιλέγει εκείνους που θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Στο δεύτερο στάδιο οι υποψήφιοι που επιλέγησαν στο πρώτο καλούνται σε συνέντευξη στο χώρο του ΔΠΣ, πριν από την οποία τους ζητείται να γράψουν στον ίδιο χώρο ένα σύντομο δοκίμιο στα αγγλικά απαντώντας σε μια ερώτηση γενικού ενδιαφέροντος μέσα σε μία ώρα. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η διαπίστωση της ικανότητας των υποψηφίων να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα με βάση τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα και τη γενικότερη κατάρτισή τους.

 

Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται επίσης και στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη με τις επί μέρους εξειδικεύσεις της. Για όσους υποψηφίους γίνουν δεκτοί, η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Προγράμματος θα αποφασίσει πριν την έναρξη του φθινοπωρινού εξαμήνου για τα μαθήματα του ΔΠΣ από την παρακολούθηση των οποίων μπορούν να εξαιρεθούν.

 

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εισαγωγή τον Οκτώβριο του 2014 είναι η 31η Ιουλίου. Οι συνεντεύξεις θα γίνουν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τέλους Αυγούστου 2014. 

 

Οι αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 αποστέλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση uadphilecon[at]econ.uoa[dot]gr. Την αίτηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, στις ανακοινώσεις.

 

Τα ακόλουθα έγγραφα (τα οποία δεν επιστρέφονται μετά την κατάθεσή τους) πρέπει να κατατεθούν κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, 10.00-15.00 ή να αποσταλούν ταχυδρομικώς στη διεύθυνση UADPhilEcon, Ευριπίδου 14, Αθήνα  10559 (5ος όροφος).

- Αντίγραφο πτυχίου ανώτατης σχολής (επικυρωμένο). Τίτλοι από πανεπιστήμια της αλλοδαπής πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ

- Αναλυτική βαθμολογία (επικυρωμένη). Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον α’ κύκλο σπουδών (προπτυχιακό), η αναλυτική βαθμολογία θα πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται ο αριθμός των μαθημάτων που υπολείπονται για την απόκτηση του πτυχίου, καθώς και ο μέσος όρος που προκύπτει από τα μαθήματα που συμπεριλαμβάνονται στην αναλυτική που κατατίθεται

- Υπόμνημα έως 2.000 λέξεις στο οποίο να αναφέρονται τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του υποψήφιου και οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και δη στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα

- Βιογραφικό σημείωμα

- Δύο συστατικές επιστολές, κατά προτίμηση από μέλη ΔΕΠ Τμημάτων στα οποία έχει φοιτήσει ο υποψήφιος

- Δίπλωμα Αγγλικών. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν έχουν δίπλωμα αλλά πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, η ΕΑΑ εξετάζει τη γνώση  τους στα Αγγλικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Περαιτέρω ερωτήματα μπορούν να αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info[at]uadphilecon[dot]gr. Τηλ. γραμματείας: 210-3689827 και φαξ 210-3689809.

 

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων