Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Διακρίσεις » Προβολή Διάκρισης

Προβολή Διάκρισης

11.05.2017

Το χρυσό μετάλλιο A.S. Popov απονεμήθηκε στον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Βαρώτσο

από την Popov Society της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών

Το χρυσό μετάλλιο A.S. Popov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών  απονεμήθηκε στον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Α. Βαρώτσο, σε εκδήλωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017.  Παραβρέθηκαν οι διατελέσαντες Πρυτάνεις κ. Θ. Πελεγρίνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, κ. Θ. Φορτσάκης, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, και Δ. Ασημακοπουλος, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Θ. Σφηκόπουλος, Καθηγητής  του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και ο τέως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Κ.Π.Α κ. Χ. Παπαγεωργίου, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων και πολλά μέλη ΔΕΠ. 

To χρυσό μετάλλιο παρέδωσε στον Καθηγητή κ. Βαρώτσο ο κ. Ferdenant A. Mkrtchyan, Chairman of Cybernetic Section of Popov Society, Professor in Complex Information Systems, Russian Academy of Sciences, παρουσία του Συμβούλου Επιστημών της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ίδιο μετάλλιο απονεμήθηκε από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και στους Martin Ryle το 1971 και Zhores Alferov το 1999, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το βραβείο Nobel Φυσικής το 1974 και το 2000, αντίστοιχα, ενώ ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Yury V. Gulyaev, τιμηθείς με το ίδιο μετάλλιο το 1995 και υπογράφων την τελική απόφαση της απονομής του μεταλλίου στον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Βαρώτσο, είναι ένα ιστορικό πρόσωπο στην επιστήμη της Φυσικής.

Το Βραβείο Popov καθιερώθηκε προς τιμήν του Aleksandr Stepanovich Popov (1859-1905), ο οποίος είναι γνωστός για την κατασκευή του πρώτου ραδιοφωνικού δέκτη στην προσπάθειά του να κατασκευάσει έναν ανιχνευτή αστραπής (1895). 

Η διάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας έχει σπουδαία σημασία στον τομέα της Ατμοσφαιρικής Φυσικής και του Περιβάλλοντος, τον οποίο θεραπεύει τα τελευταία 30 χρόνια η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Κωνσταντίνου Βαρώτσου. 

Η ερευνητική αυτή δραστηριότητα για τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος πλαισιώθηκε αφενός από την έκδοση έντεκα μονογραφιών-βιβλίων του ευρέως γνωστού εκδοτικού οίκου Springer αφετέρου από δημοσιεύματα στα καλύτερα διεθνή περιοδικά του χώρου, όπως Nature και Atmospheric Chemistry & Physics, με πληθώρα μνημονεύσεων από άλλους ερευνητές.