Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Διακρίσεις » Προβολή Διάκρισης

Προβολή Διάκρισης

02.05.2017

Σημαντική Ιστορική Ανακάλυψη για την Μακροζωία

δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature

Μια σημαντική ιστορική ανακάλυψη που αφορά μια από τις «μπλε ζώνες μακροζωίας», στην Ικαρία, ήρθε στο φως από ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από τους Παναγιώτα Πιέτρη, Θεόδωρο Παπαϊωάννου και Χριστόδουλο Στεφανάδη και δημοσιεύθηκε στο πλέον έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature.

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν στα πλαίσια των διεπιστημονικών ερευνών που διεξάγει η ερευνητική ομάδα του Επίτιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, με στόχο την κατανόηση όλων των πιθανών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ιστορικών δεδομένων (πέραν των κλινικών και βιολογικών παραμέτρων που ήδη καταγράφονται), τα οποία πιθανώς να ερμηνεύουν την παρατηρούμενη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ιστορικά δεδομένα που κατέγραψε ένας ιερέας, όπου μεταξύ άλλων παρατήρησε πριν από 4 αιώνες υψηλό ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων στην Ικαρία, ενώ παράλληλα κατέγραψε στοιχεία που συνδέονται με την μακροζωία των κατοίκων εκείνης της εποχής (17ος αιώνας μ.Χ.), παρά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσής τους. Ένα μέρος της εν λόγω έρευνας δημοσιεύθηκε στο άρθρο:

"Environment: An old clue to the secret of longevity"

Nature. 2017 Apr 26;544(7651):416. doi: 10.1038/544416e