Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Διακρίσεις » Προβολή Διάκρισης

Προβολή Διάκρισης

25.11.2015

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Π. Σφηκάκης μέλος της WHO-EACHR, της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

25/11/2015

Μία ιδιαίτερα τιμητική πρόταση για τον ίδιο, την Ιατρική Σχολή και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Παθολογίας, κ. Πέτρος Σφηκάκης, από την περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κ. Zsuzsana Jakab, να στελεχώσει την Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Επιτροπή για την Έρευνα, του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO-EACHR). Η θητεία του κ. Σφηκάκη στη θέση αυτή θα διαρκέσει τρία χρόνια, αρχής γενομένης την 1η Ιανουαρίου του 2016. 

Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα στην Υγεία, που από τον Μάιο του 1986 μετονομάστηκε σε «Συμβουλευτική Επιτροπή για την Έρευνα στην Υγεία». Η κ. Jakab, στην επιστολή της, εξήγησε ότι η γνώση και η εμπειρία του κ. Σφηκάκη θα συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στο έργο της Επιτροπής, που είναι: 

  1. Συμβουλευτικός ρόλος προς την περιφερειακή διευθύντρια σχετικά με τη διαμόρφωση πολιτικής για την εξέλιξη της έρευνας στην υγεία.
  2. Η αξιολόγηση της επιστημονικής βάσης των επιλεγμένων προγραμμάτων του ΠΟΥ (WHO/EURO).
  3. Συμβουλευτικός ρόλος προς την περιφερειακή διευθύντρια αναφορικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν τα επείγοντα ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς και τις στρατηγικές με τις οποίες πρέπει αυτά να αντιμετωπίζονται.
  4. Διευκόλυνση του διαλόγου και των ανταλλαγών ανάμεσα στους Δημόσιους Λειτουργούς της Υγείας, τα κέντρα έρευνας και τους φορείς χρηματοδότησης.
  5. Διευκόλυνση της συλλογής και αξιολόγησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων πάνω σε προβλήματα δημόσιας υγείας και εξέταση των συνεπειών τους για την χάραξη πολιτικής σε διεθνές, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
  6. Προώθηση της ανάπτυξης των ερευνητικών δυνατοτήτων, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με ειδική έμφαση στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης.
  7. Ο συντονισμός ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Περιοχή του ΠΟΥ με τις δραστηριότητες και άλλων περιοχών.
  8. Η διαμόρφωση κριτηρίων ηθικής και δεοντολογίας που θα καθοδηγούν τις ερευνητικές δραστηριότητες στη δημόσια υγεία.


Η συμμετοχή του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην WHO-EACHR αποτελεί ακόμα μια σημαντική διεθνή διάκριση μέλους Δ.Ε.Π. του Ε.Κ.Π.Α. και επιβεβαιώνει το υψηλότατο επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού του Ιδρύματος.