Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Λέκτορα Γ. Κυριακόπουλου ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο (Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition), στο Πεκίνο, έλαβε, μετά σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, το βραβείο του καλύτερου γραπτού υπομνήματος εναγομένου παγκοσμίως (memorial for the respondent), κατέκτησε δε την τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τη συνηγορία εναγομένου (pleading for the respondent), μεταξύ είκοσι δύο (22) πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.
Η επιτυχία αυτή των φοιτητριών της Σχολής μας συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων διακρίσεων που, κατά καιρούς, έχει αποσπάσει ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, έχοντας ήδη δημιουργήσει σπουδαία παράδοση.
H Νομική Σχολή Αθηνών συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό, με γνωστικό πεδίο το Αεροπορικό Δίκαιο, ο οποίος διοργανώνεται από το Sarin Memorial Legal Aid Foundation (Ινδία) σε συνεργασία με το International Institute of Air and Space Law του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία).
Είναι η έκτη φορά που ο εν λόγω διαγωνισμός οργανώνεται από τους ως άνω φορείς. Η ενασχόληση και η συμμετοχή σ’ αυτόν επιτρέπει στους φοιτητές να διευρύνουν την εμπειρία τους και να αναπτύξουν νομικούς ισχυρισμούς στο πεδίο τόσο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου αλλά και σ’α υτό του Διεθνούς Αεροπορικού Δικαίου. Η υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε την καταστολή εγκληματικών πράξεων επί αεροσκαφών εν πτήσει, ήταν δε εξαιρετικά επίκαιρη, μετά την όλως πρόσφατη τροποποίηση της Σύμβασης του Τόκυο του 1963 για τις παραβάσεις και άλλες παράνομες πράξεις που τελούνται επί αεροσκαφών.
Από οργανωτική άποψη, ο διαγωνισμός έχει ενιαίο τελικό γύρο σε παγκόσμιο επίπεδο και φέτος έλαβε χώρα στο Πεκίνο (Κίνα), κατά το διάστημα 10-13 Απρίλιου 2015.
Την ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών απετέλεσαν οι φοιτήτριες Λαμπρινή Πλιάτσικα, Ελένη Μαυρουδή και Όλγα Κούτσικα (προπτυχιακές φοιτήτριες), οι οποίες, σημειωτέον, γράφουν ήδη λαμπρή παράδοση στα χρονικά τέτοιων διαγωνισμών, αφού, και κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, είχαν συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος της IASLA (International Air and Space Law Academy) και είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ενώ τους είχε απονεμηθεί το βραβείο των καλύτερων γραπτών υπομνημάτων παγκοσμίως. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο, Λέκτορα Γιώργο Κυριακόπουλο, συνεπικούρησαν στην προετοιμασία της ομάδας η Στυλιανή Κουργιαντάκη, ΠΜΣ Διεθνών Σπουδών και Θεοδώρα-Ηλιάννα Παπαχαραλάμπους, προπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος, επίσης, της περυσινής ομάδας στον Διαγωνισμό της ΙASLA.
Η εν λόγω διάκριση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, το εξαιρετικό επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών, τη δίψα τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες, στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και στον εκδοτικό οίκο "Νομική Βιβλιοθήκη", που είχαν την ευγενή καλοσύνη να καλύψουν σημαντικό μέρος των εξόδων της όλης προετοιμασίας της ομάδας και της αποστολής στο Πεκίνο, χωρίς τη συμβολή των οποίων η συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν θα ήταν εφικτή.