Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Διακρίσεις » Προβολή Διάκρισης

Προβολή Διάκρισης

24.05.2017

Η Νομική Σχολή για 3η φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης την τελευταία τριετία στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος

2016 Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη φετινή επίδοση της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, «2016 Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition»! Η ομάδα της Σχολής εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Γύρο του Διαγωνισμού, που έλαβε χώρα στις 10 – 12 Μαΐου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και ανακηρύχθηκε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ομάδα της Σχολής είχε επιτύχει την ίδια υψηλή διάκριση και πέρυσι (Γλασκώβη, 27-29 Απριλίου 2016) αλλά και πρόπερσι (Βελιγράδι, 1-5 Ιουνίου 2015).

Ο εν λόγω διαγωνισμός (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα που ήδη απασχολούν έντονα τη διεθνή κοινότητα, όπως τις παράλληλες διαστημικές δραστηριότητες σε κοινό διαστημικό χώρο από διαφορετικά κράτη, τις ιδιωτικές, εμπορικού χαρακτήρα, χρήσεις του εξω-ατμοσφαιρικού διαστήματος και των ουρανίων σωμάτων αλλά και περίπλοκα θέματα του δημοσίου διεθνούς δικαίου, όπως η ευχέρεια καταγγελίας πολυμερών συνθηκών ή η εξουσιοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να κρίνει υπόθεση στη βάση του ex aequo et bono (η υπόθεση είναι διαθέσιμη στοwww.iislweb.org/lachsmoot/).

Η Νομική Σχολή Αθηνών συμμετέχει στο διαγωνισμό αυτό κατά τα τελευταία επτά χρόνια (από το 2011), με τις συνεχείς δε υψηλότατες διακρίσεις της κατέχει πλέον την πρώτη, παγκοσμίως και διαχρονικά, θέση μεταξύ εξήντα (60) πανεπιστημίων που τακτικά συμμετέχουν στο διαγωνισμό, από όλον τον κόσμο. Ειδικότερα, η Νομική Σχολή Αθηνών έχει επιτύχει τα εξής, κατά την τελευταία επταετία:

  • Συμμετοχή σε πέντε (5) τελικούς του Ευρωπαϊκού Γύρου,
  • Έχει ανακηρυχθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τέσσερις (4) φορές, τις τρεις (3) συνεχόμενες (2015, 2016, 2017),
  • Έχει λάβει μέρος τρεις (3) φορές στον Παγκόσμιο Τελικό (μη συμπεριλαμβανομένης, ακόμα, της φετινής χρονιάς),
  • Έχει ανακηρυχθεί μια (1) φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια (μη συμπεριλαμβανομένης, ακόμα, της φετινής χρονιάς),
  • Έχει καταλάβει, δύο (2) φορές, τη δεύτερη θέση στον Κόσμο (μη συμπεριλαμβανομένης, ακόμα, της φετινής χρονιάς)

Περαιτέρω, η φετινή επιτυχία της ομάδας της Σχολής να καταλάβει, για τρίτη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Γύρο αποτελεί μοναδική διάκριση παγκοσμίως, όχι μόνο για τον εν λόγω διαγωνισμό αλλά και επί του συνόλου των Διαγωνισμών εικονικής δίκης, στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων!

Τα μέλη που χάρισαν, κατά τη φετινή χρονιά, την πρώτη θέση στην ομάδα ήταν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Ηλιάννα Γρίβα, Πελαγία-Ιωάννα Αγερίδου και Υβόννη Βασταρούχα, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γεωργίου Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησε, στην προετοιμασία της ομάδας, με απόλυτη επιτυχία, η προπτυχιακή φοιτήτρια κα Γεωργία-Ελένη Εξάρχου, μέλος της περυσινής ομάδας της Σχολής στο διαγωνισμό και παγκόσμιας πρωταθλήτριας για το 2016.

Η Νομική Αθηνών διαγωνίσθηκε με τις αντίστοιχες ομάδες κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, αντιμετωπίζοντας στα προκριματικά τις Νομικές Σχολές του Αμβούργου και της Ρώμης, στα Ημιτελικά την ομάδα του Λουξεμβούργου, στο δε Τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Η Ελληνίδες φοιτήτριες έλαβαν διθυραμβικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, που τις χαρακτήρισαν «professional» και «innovative», ενώ εντυπωσίασαν με το εύρος και την ανθεκτικότητα των νομικών ισχυρισμών τους αλλά και την απόλυτη γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής, ως νικήτρια του Ευρωπαϊκού Γύρου, θα εκπροσωπήσει, για τρίτη κατά σειρά χρονιά, την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους που θα λάβουν χώρα στις 25-29 Σεπτεμβρίου στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, όπου θα αναμετρηθεί με τις αντίστοιχες νικήτριες ομάδες Αμερικής, Αφρικής και Ασίας/Ειρηνικού.

Η εκπληκτική αυτή διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία επισφραγίζει μια μοναδική παγκοσμίως διαχρονική πορεία σε μια τόσο επίπονη ακαδημαϊκή διαδικασία όσο ένας διαγωνισμός εικονικής δίκης, αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (όλες οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες φοιτητών), το πάθος τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο. Τα παιδιά αυτά αξίζουν κάθε θυσία!

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχε της ευγενικής αρωγής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), της Kassandra Bay Ξενοδοχειακές Μονάδες – Σκιάθος, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και της Galaxidi Marine Farms A.E.