Για τρίτο συνεχές έτος η ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό εικονικής διεθνούς εμπορικής διαιτησίας Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot 2017 στη Βιέννη (7 - 13 Απριλίου 2017) κατέγραψε σημαντική διεθνή διάκριση. Ο διαγωνισμός αποτελεί τον πλέον διακεκριμένο και απαιτητικό διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης, με βασικό σκοπό του την προαγωγή της μελέτης της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας καθώς και του δικαίου των διεθνών συναλλαγών.
H ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών κατέλαβε μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες 32-64 ομάδες του διαγωνισμού Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot 2015, όπως αυτές αναδείχθησαν μεταξύ των 351 που βρέθηκαν για να διαγωνιστούν στη Βιέννη. Για την εξαιρετική συνολική επίδοσή της, η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών απέσπασε τρία βραβεία: Τιμητική Διάκριση Frédéric Eisemann για την συνολική παρουσία της ομάδας στο προφορικό κομμάτι του διαγωνισμού, Τιμητική Διάκριση Pieter Sanders για το Δικόγραφο Ενάγοντος (Memorandum for Claimant), καθώς και προσωπική Τιμητική Διάκριση Martin Domke για τον ομιλητή Αναστάσιο Καρδαμάκη.
Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς εμπορικής διαιτησίας Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot διοργανώνεται κάθε χρόνο (από το 1994) στη Βιέννη, υπό την αιγίδα των Pace University, Queen Mary (University of London), Stockholm University, University of Vienna, Austrian Arbitration Association, Austrian Federal Economic Chamber, Moot Alumni Association, και της United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL). Σκοπός του είναι η προαγωγή της μελέτης της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας καθώς και του δικαίου των διεθνών συναλλαγών. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού αφορούσε πολύπλοκα νομικά ζητήματα σχετικά με τη διεθνή εμπορική διαιτησία και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών «για τις διεθνείς πωλήσεις κινητών πραγμάτων» του 1980. Κάθε συμμετέχουσα oμάδα εκλήθη να υποστηρίξει γραπτώς (memoranda) και προφορικώς, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος, όσο και του καθ’ου η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία μέρους.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών συναποτελείται από τους φοιτητές Αναστάσιο Καρδαμάκη, Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, Βασιλική Καμπόλη, Ελένη Μπακαλάρου, Νικόλαο Βουτυράκο και Παναγιώτη-Λοΐζο Χατζηστρατή. Η ακαδημαϊκή εποπτεία της ομάδας ασκείται από τον Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Παμπούκη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Πολυζωγόπουλο και τον Λέκτορα Δρ. Αναστάσιο Γουργουρίνη. Την προετοιμασία της ομάδας ανέλαβαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Φαίδων Βαρέσης και Ευγενία Σταυροπούλου.
Η επιστημονική ομάδα των καθηγητών, οι προπονητές και τα μέλη της ομάδας, θα ήθελαν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η σημαντική χορηγία του οποίου κατέστησε δυνατή τη συμμετοχή της ομάδας στο φετινό διαγωνισμό.