Κεντρική σελίδα » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Διακρίσεις » Προβολή Διάκρισης

Προβολή Διάκρισης

27.04.2015

Αργυρό Μετάλλιο, καθώς και 1ο και 3ο Βραβείο για τη Νομική Σχολή στον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

2nd Europa Moot Court Competition

Οι διακρίσεις της Νομικής Σχολής συνεχίζονται! Ο συνδυασμός διδασκαλίας και πράξης στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέφερε και πάλι καρπούς. H Σχολή διακρίθηκε πολλαπλώς στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ευρωπαϊκού Δικαίου (2nd Europa Moot Court Competition), που διεξήχθη στην Καβάλα στις 29 και 30 Μαρτίου 2015 με τη συμμετοχή οκτώ Πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων τα Πανεπιστήμια Paris Dauphine, Λιέγης, Λισαβόνας, Θεσσαλονίκης, Σόφιας, Μαδρίτης και Αθήνας. Ο διαγωνισμός αυτός διεξήχθη για δεύτερη φορά και τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητή κ. Melchior Wathelet.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής αποτελείτο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Μαρία Ψάρρα και Θεόδωρο Ηλιόπουλο, και τους προπτυχιακούς φοιτητές Κωνσταντίνο Μανίκα και Χρήστο Σταμάτη. Η φοιτήτρια της Νομικής Μαρία Ψάρρα έλαβε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Αγορήτριας μεταξύ όλων των διαγωνισθέντων φοιτητών. Ως επιστέγασμα της εξαιρετικής της εμφάνισης, της προσφέρθηκε η
δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο φοιτητής της Νομικής Κωνσταντίνος Μανίκας έλαβε το Τρίτο Βραβείο Καλύτερου Αγορητή. Η ομάδα της Νομικής Σχολής παρέμεινε νικήτρια σε όλες τις αναμετρήσεις έως τον τελικό και κατέκτησε έτσι το αργυρό μετάλλιο, αφού την πρώτη θέση κατέλαβε το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

 


Την ευθύνη της προετοιμασίας της ομάδας είχαν η Επίκουρη Καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, η Επίκουρη Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά, και ο Ειδικός Επιστήμων Μανώλης Περάκης. Ως προπονητές (coaches) συμμετείχαν επίσης οι φοιτητές Μαρία Καμβύση και Αλέξανδρος Πολίτης, που διέπρεψαν το 2014 στον 1ο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας το 1ο και 2ο Βραβείο, αντίστοιχα. Στην ομάδα προετοιμασίας συμμετείχε επίσης ο μεταπτυχιακός φοιτητής Γεώργιος Κεφάλας. Ο συντονισμός της ομάδας, οι πρακτικές συμβουλές για τη συμμετοχή στην εικονική δίκη και η εξασφάλιση των απαραίτητων χορηγιών έγιναν με ευθύνη του Καθηγητή Βασ. Α. Χριστιανού.

Οι φοιτητές διαγωνίσθηκαν σε προφορική διαδικασία επί προδικαστικού ερωτήματος εθνικού δικαστηρίου ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση αφορούσε ένα σύνθετο και δυσχερές νομικό ζήτημα: τη συμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο της αναγνώρισης από εθνικό δικαστήριο διαιτητικής απόφασης, η οποία επιδίκαζε αποζημίωση σε εταιρία λόγω ζημίας από ανάκληση κρατικής ενίσχυσης. Οι διαγωνιζόμενοι επιχειρηματολόγησαν είτε ως νομικοί σύμβουλοι της θιγόμενης εταιρείας είτε ως εκπρόσωποι του κράτους-μέλους, σχετικά με ζητήματα δικαίου των κρατικών ενισχύσεων, διαιτητικών αποφάσεων, και διεθνών συμφωνιών και ενεργειών κρατών πριν γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δυσχερή δικονομικά ζητήματα τέθηκαν κατά τη διαδικασία.

Στους προκριματικούς του διαγωνισμού η Αθήνα ήταν πρώτη στον όμιλό της, επικρατώντας της Θεσσαλονίκης, της Λιέγης και του Szeged. Στον ημιτελικό επικράτησε της Σόφιας, ενώ στον τελικό διαγωνίσθηκε με τη Λισαβόνα ενώπιον πενταμελούς επιτροπής κριτών (εκπροσώπων του Δικαστηρίου του Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητών και Δικηγόρων). Την τρίτη θέση κατέκτησε το Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Πολλές ευχαριστίες οφείλονται για τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.